A- A+
Ο καλύτερος Δεκέμβριος από το 2012 ο περυσινός για τις καταθέσεις με άνοδο 4,32 δισ. ευρώ

Εντυπωσιακό ήταν το φίνις του 2020 για τις καταθέσεις, οι οποίες παρά την πανδημία και την ύφεση σημείωσαν υψηλό 6 ετών, επιστρέφοντας στα προ του 2015 επίπεδα.

Συνολικά μέσα στην περυσινή χρονιά η άνοδος της καταθετικής βάσης από επιχειρήσεις και νοικοκυριά διαμορφώθηκε στα 20 δισ. ευρώ.

Η επίδοση αυτή επιτεύχθηκε, μεταξύ άλλων λόγω της πολύ μεγάλης ενίσχυσης των σχετικών μεγεθών το Δεκέμβριο, η οποία έφτασε τα 4,32 δισ. ευρώ.

Πρόκειται, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, για τη μεγαλύτερη άνοδο που καταγράφουν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το 2012:

Οι λόγοι της ανόδου

Κάθε χρόνο ο Δεκέμβριος τις περισσότερες φορές είναι ένας πολύ καλός μήνας για τις καταθέσεις, με εξαίρεση τις περιόδους που η εμπιστοσύνη έχει μειωθεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελει ο Δεκέμβριος του 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν καθαρές εκροές άνω των 4 δισ. ευρώ, λόγω της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης τον Ιανουάριο του 2015 και της προοπτικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα άλλα, στους ανοδικούς μήνες οι λόγοι για τη διαμόρφωση των θετικών τάσεων είναι συνήθως οι εξής:

- Πιστώνονται από τις τράπεζες τόκοι στους λογαριασμούς των καταθετών

- Πιστώνεται στους λογαριασμούς των ιδιωτικών υπαλλήλων το Δώρο Χριστουγέννων

- Εκταμιεύονται δάνεια ενόψει κλεισίματος της χρονιάς που καταλήουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς

- Καταβάλλονται από το κράτος μία σειρά από επιδοματα ή επιδοτήσεις

- Ειδικά το 2020 πιστώθηκαν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων μία σειρά από αποζημιώσεις, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας.