A- A+
Πέρασαν 6 χρόνια και ακόμη να επιστρέψουν οι καταθέσεις από το bank run του 2015

Η επίδραση της πολιτικής αλλαγής του 2015 και της κατάληξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο α΄ εξάμηνο εκείνης της χρονιάς στα capital controls, παραμένει ισχυρή.

Είναι χαρακτηριστικό πως έξι χρόνια μετά το Δεκέμβριο του 2014, τα καταθετικά υπόλοιπα των φυσικών προσώπων / ιδιωτών δεν έχουν καταφέρει να ανακτήσουν τις απώλειες του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις νοικοκυριών εξακολουθούν να παρουσιάζουν υστέρηση της τάξης των 9,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την περίοδο πριν τις εκλογές του 2015.

Καταθέσεις ρεκόρ στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία του ΙΟΒΕ, ο Νοέμβριος του 2020 ήταν ο πρώτος μήνας από τότε που τα συνολικά υπόλοιπα ξεπέρασαν τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το Δεκέμβριο του 2014 κατά 800 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων έχουν καταγράψει ιστορικό υψηλό, με αύξηση 10,1 δισ. έναντι του επιπέδου τους στο τέλος του 2014.

Από τον Αύγουστο του 2015 έως το Νοέμβριο του 2020 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα διευρύνθηκαν κατά 45,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 24,6 δισ. ευρώ προήλθαν από νοικοκυριά και 20,6 δισ. από επιχειρήσεις.

ADVERTISEMENT

Οι προβλέψεις για εφέτος

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, για το 2021 αναμένεται επιβράδυνση της θετικής τάσης στις ιδιωτικές καταθέσεις.

Κι αυτό διότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζουν τις συσσωρευμένες επιπτώσεις της πανδημίας, η οποία συνεπάγεται μείωση του εγχώριου διαθέσιμου εισοδήματος.

Επιπλέον, κατά το ΙΟΒΕ, η σταδιακή μείωση της αβεβαιότητας αναμένεται να οδηγήσει σε ανάκαμψη της κατανάλωσης και σχετική επιβράδυνση της αποταμίευσης, επιδρώντας ανασχετικά στην αύξηση των καταθέσεων.