A- A+
Ο απόλυτος μηδενισμός των επιτοκίων στις καταθέσεις ξεκίνησε - Η πρώτη κίνηση

Ημέρα ορόσημο θα είναι η 21η Μαρτίου 2022, καθώς από εκείνη την ημερομηνία το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα μπει ολοκληρωτικά στη ζώνη των μηδενικών επιτοκίων στις καταθέσεις.

Η διαμόρφωση των ήδη πολύ χαμηλών επιτοκίων στους λογαριασμούς καταθέσεων στο 0% έχει εδώ και μήνες αποφασιστεί να γίνει μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Πρόκειται για μία κίνηση περισσότερη συμβολική, παρά ουσιαστική για τους καταθέτες.

Η πρώτη κίνηση

Ήδη τα επιτόκια στα προϊόντα ανοιχτής ζήτησης έχουν περιοριστεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων στο 0,01%, ενώ στις προθεσμιακές καταθέσεις δεν ξεπερνούν στους συστημικούς ομίλους το 0,03%.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη ανακοίνωση για τον απόλυτο μηδενισμό των επιτοκίων σε όλους τους απλούς καταθετικούς λογαριασμούς.

Η Alpha Bank έκανε γνωστό ότι από τις 21 Μαρτίου καταργεί τις κλίμακες στους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου και τρεχούμενους.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά μόνο για δύο προϊόντα.

Διατηρεί δηλαδή κάποια προγραμματα ανοιχτής ζήτησης με θετικά επιτόκια, ως επιλογή για τους πελάτες της.


Εργαλείο: Συγκρίνετε σε 1'  τα επιτόκια καταθέσεων


ADVERTISEMENT

Ποια προϊόντα αφορά

Πλέον, ανεξάρτητα από το ποσό της κατάθεσης, η Alpha Bank δεν θα καταβάλλει τόκους σε κανένα απλό καταθετικό πρόγραμμα, καθώς το επιτόκιο θα είναι 0%.

Πρόκειται για τα εξής προϊόντα:

  • Alpha Προνομιακός
  • Alpha Ταμιευτήριο
  • Alpha Ταμιευτήριο Plus

Σε αυτά τα προγράμματα εφαρμόζονταν ήδη μηδενικά επιτόκια για ποσά έως 30.000 ευρώ. Ωστόσο από το Μάρτιο το ίδιο θα ισχύει και για μεγαλύτερα υπόλοιπα.