A- A+
Νέου τύπου τιμολόγια και επιδότηση στο ρεύμα για να πέσουν οι τιμές

Παράλληλα με την ενεργοποίηση ενός νέου σχεδίου επιδότησης του ρεύματος, αλλαγές θα υπάρξουν από τον Ιούνιο και στα προϊόντα που θα διαθέτουν οι πάρoχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για δύο ανεξάρτητες δράσεις, η πρώτη από την κυβέρνηση για να πέσει το κόστος ηλεκτροδότητης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η δεύτερη από τη ΡΑΕ ώστε τα προγράμματα των παρόχων να είναι κατανοητά στους καταναλωτές.



Πώς θα πέσουν οι τιμές

Η κυβέρνηση αναμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων, ωστόσο έχει δεσμευθεί πως αν δε ληφθούν μέσα στο Μάιο θα ενεργοποιήσει το δικό της σχέδιο με εθνικούς πόρους.

Σε αυτή τη φάση εξετάζονται τα ακόλουθα σενάρια:

1) Να τεθεί πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος

2) Να μειωθεί ή ακόμη και να καταργηγθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής

3) Να αυξηθεί η επιδότηση ανά kWh, ώστε η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής να υποχωρήσει από τα 0,25 ευρώ σήμερα στα 0,16 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Αλλάζουν οι λογαριασμοί

Παράλληλα, η ΡΑΕ αναμένεται από την 1/6/2022 να υποχρεώσει τους παρόχους ρεύματος να προσφέρουν συγκεκριμένα είδη τιμολογίων.

Με το συγκεκριμένο μέτρο δεν επηρεάζονται οι τιμές, αλλά οι καταναλωτές θα μπορούν πιο εύκολα να αντιλαμβάνονται το κόστος του προγράμματος που επιλέγουν.

Αναλυτικότερα, με βάση πληροφορίες, οι νέες κατηγορίες τιμολογίων στις οποίες θα πρέπει οι πάροχοι να εντάξουν τα προγράμματά τους είναι οι εξής:

1. Σταθερά τιμολόγια

Στα προϊόντα αυτά δεν επιβάλλεται ρήτρα αναπροσαρμογής. Έτσι, ο καταναλωτής γνωρίζει εξ αρχής το κόστος ανά kWh.

Ωστόσο, για αυτά δεν προβλέπεται κρατική επιδότηση, ενώ αν πέσουν οι τιμές του ρεύματος ο καταναλωτής θα πληρώνει κατά πάσα πιθανότητα ακριβότερη τιμή σε σχέση με τα κυμαινόμενα τιμολόγια.



2. Τιμολόγια με πλαφόν στην άνοδο

Πρόκειται για νέου τύπου προϊόντα. Σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται ρήτρα αναπροσαρμογής, ωστόσο η εταιρεία θα ορίζει ένα πλαφόν στο συνολικό κόστος ανά kwh.

Άρα ο καταναλωτής θα ξέρει το ανώτατο όριο που θα πληρώσει εάν αυξηθούν γενικώς οι ενεργειακές τιμές.


3. Τιμολόγια με ρήτρα

Πρόκειται για προγράμματα με ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως τα περισσότερα που διατίθενται σήμερα στην αγορά.

Οι μεταβολές στο κόστος εξαρτώνται απόλυτα από τις ενεργειακές τιμές.

Ωστόσο, όσοι επιλέγουν τα προγράμματα αυτά δικαιούνται κρατική επιδότηση.