A- A+
Διπλάσια η επιδότηση στο φυσικό αέριο τον Απρίλιο - Τι ισχύει για ρεύμα - βενζίνη

Σε διπλάσια επίπεδα θα διαμορφωθεί η επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το φυσικό αέριο τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές του στη χονδρική αγορά έχουν ξεφύγει.

Ειδικότερα, η επιδότηση θα ανξέλθει σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh, από 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο, με βάση επιστολή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις εταιρείες του κλάδου.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι οικιακοί καταναλωτές, που ανέρχονται σε 540.000, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και όλοι οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, ανεξαρτήτως μεγέθους, κύκλου εργασιών και αριθμού εργαζομένων.

Παράλληλα, συνεχίζεται και τον Απρίλιο η έκπτωση που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα διαμορφωθεί σε 30 ευρώ ανά θερμική MWh για τους οικιακούς καταναλωτές και σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για τη βιομηχανία και τα νοσοκομεία που προμηθεύονται φυσικό αέριο από την επιχείρηση.

Το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης των καταναλωτών φυσικού αερίου για τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα ανέλθει σε 88,74 εκατ. ευρώ από 63 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Το μέτρο θα αξιολογείται σε μηνιαία βάση και η μοναδιαία τιμή της επιδότησης θα προσαρμόζεται ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές.

ADVERTISEMENT

Στήριξη για καύσιμα - ρεύμα

Εξάλλου, τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η επιδότηση των φυσικών προσώπων για τα καύσιμα κίνησης, αλλά και των επιχειρήσεων για ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα.

Η εφαρμογή για τις σχετικές αιτήσεις θα ανοίξει αυτήν την εβδομάδα. Αναλυτικότερα, τα ποσά που θα λάνουν οι δικαιούχοι είναι τα εξής:

  • Βενζίνη

 - 50 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

- 40 ευρώ για δικαιούχους- ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

- 35 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες μοτοσικλετών - μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και

- 30 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες μοτοσικλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να εισπράξουν και να δαπανήσουν την επιδότηση μέσω ειδικής χρεωστικής κάρτας που θα εκδώσουν για αυτό το σκοπό, θα πάρουν δώρο 5 ευρώ.

Δηλαδή τα παραπάνω ποσά θα διαμορφωθούν σε 55, 45, 40 και 35 ευρώ αντίστοιχα.

Δικαιούχοι είναι όσοι εμφανίζουν ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, με βάση τις περυσινής δηλώσεις.

ADVERTISEMENT

  • Πετρέλαιο κίνησης

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στο όνομά τους αυτοκίνητο DIESEL, πέραν των παραπάνω ποσών, ανάλογα με τον τόπο της κατοικίας τους, θα λάβουν επιπρόσθετη στήριξη.

Συγκεκριμένα, για το μήνα Απρίλιο, το κράτος θα επιδοτεί τις τιμές σε κάθε πρατήριο με το ποσό των 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Αυτό θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη 6/4.

Στην προκειμένη περίπτωση, η επιδότηση θα αφαιρείται κατευθείαν απο την τιμή του λίτρου και ο καταναλωτής θα πληρώνει τη μειωμένη τιμή, χωρίς να παίρνει χρήματα στα χέρια του.

Φυσικά από αυτό το μέτρο θα επωφεληθούν και τα νομικά πρόσωπα που έχουν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Μπορεί να μην λάβουν την επιδότηση των 35 - 55 ευρώ, αλλά θα εξασφαλίσουν τις μειωμένες κατά 0,15 ευρώ το λίτρο τιμές τον Απρίλιο.

ADVERTISEMENT

Η στήριξη στην ενέργεια

Από την άλλη πλευρά, η κρατική βοήθεια για την ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώνεται ως εξής:

- Η επιδότηση ρεύματος στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από το 70% στο 80% μεσο-σταθμικά της αύξησης για τις πρώτες 310 Kwh (90% για τις πρώτες 155 Kwh και 70% για 156-310 Kwh) για τον Απρίλιο με κόστος 218 εκατ. ευρώ.

- Η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται ώστε να καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης για τον Απρίλιο, με κόστος 278 εκατ. ευρώ.

- Δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος ύψους 110 εκατ. ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων ρεύματος της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου στις μικρές επιχειρήσεις.