A- A+
Νέο προϊόν της Εθνικής Τράπεζας κλειδώνει σίγουρο επιτόκιο 1,5% για 4 χρόνια - Πώς αυξάνεται ως 12%

Τη νέα έκδοση της σειράς προϊόντων «Επενδυτικό Νέας Γενιάς» διαθέτει η Εθνική Τράπεζα, προσφέροντας εξασφαλισμένη απόδοση 1,5% κατ΄ έτος για τα επόμενα 4 χρόνια.

Ο λόγος γίνεται για το νέο δομημένο Επενδυτικό Προϊόν Lilium, 4ετούς διάρκειας, που προσφέρει εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου στη λήξη και ετήσια πληρωμή τόκων κάθε χρόνο, βάση ενός ελάχιστου επιτοκίου.

Το τελευταίο ωστόσο μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω έως και το 12%, ανάλογα με την πορεία του δείκτη της υψηλής κεφαλαιαοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου, του FTSE/ATHEX Large Cap®.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον προϊόν ενόψει της έναρξης του κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ, η οποία θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων

ADVERTISEMENT

Πώς λειτουργεί

Απευθύνεται σε όσους έχουν τετραετή ορίζοντα επένδυσης και θέλουν να κλειδώσουν ένα ελάχιστο επιτόκιο σε αυτό το διάστημα, χωρίς να ρισκάρουν το αρχικό κεφάλαιο.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουν μία ικανοποιητική απόδοση ακόμη και κατά την περίοδο που τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα έχουν υποχωρήσει.

Παράλληλα, διεκδικούν μία ακόμη πιο υψηλή απόδοση, βάση της πορείας της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Αναλυτικότερα, τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου επενδυτικού προϊόντος της Εθνικής Τράπεζας είναι τα εξής:

- Το ελάχιστο ποσό της επένδυσης είναι τα 10.000 ευρώ

- Η διάρκεια του προϊόντος είναι 4ετής

- Οι τόκοι καταβάλλονται στους επενδυτές κάθε χρόνο

- Το ελάχιστο επιτόκιο κατ΄ έτος διαμορφώνεται σε 1,5%

- Η τελική απόδοση κάθε χρόνο εξαρτάται από τις μηνιαίες μεταβολές του συνδεδεμένου μετοχικού δείκτη και μπορεί να φτάσει ως το 12%

Σημειώνεται ότι οι εγγυήσεις ως προς το αρχικό κεφάλαιο και την απόδοση ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής θα διατηρήσει το προϊόν μέχρι τη λήξη του.

Εξάλλου, είναι δυνατή η πρόωρη εξόφληση του προϊόντος, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να καταγράψετε σημαντικές απώλειες επί του αρχκού σας κεφαλαίου.

ADVERTISEMENT

Ο υπολογισμός της απόδοσης

Αναλυτικότερα, ο πελάτης εισπράττει κάθε έτος, απόδοση ίση με το μέγιστο ποσοστό μεταξύ:

• 12%, μειωμένου κατά το άθροισμα τυχόν αρνητικών μηνιαίων μεταβολών του συνδεδεμένου δείκτη
κατά το αντίστοιχο έτος και

• της ελάχιστης εγγυημένης ετήσιας απόδοσης (1,50%)

Για παράδειγμα. εάν μέσα σε ένα χρόνο ο FTSE/ATHEX Large Cap® σημειώσει θετική μεταβολή σε όλους τους μήνες, τότε ο επενδυτής θα λάβει απόδοση 12%.

Αν κατά τη διάρκεια του ίδιου χρόνου υποχωρήσει σε τρεις μήνες, κατά 1%, 2% και 0,5%, τότε θα λάβει απόδοση 8,5% (12%-3,5%).

Αν το άθροισμα των αρνητικών μεταβολών φτάσει ή ξεπεράσει το 12%, τότε θα λάβει την ελάχιστη απόδοση, δηλαδή 1,5%.

Σημειώνεται ότι δεν έχει σημασία εάν κατά τη διάρκεια μίας χρονιάς ο δείκτης ενισχυθεί. Αυτό που μετράει είναι οι μηνιαίες μεταβολές του.

Μπορεί δηλαδή σε ένα μήνα ο δείκτης να υποχωρήσει κατά 12% και συνολικά μέσα στη χρονιά να ενισχυθεί σημαντικά και ο επενδυτής να λάβει εν τέλει την ελάχιστη απόδοση.

Αντίστροφα, ο δείκτης μπορεί να καταγράψει απώλειες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά ο επενδυτής να κερδίσει υψηλή απόδοση, εάν το άθροισμα των μηνιαίων αρνητικών μεταβολών είναι χαμηλό.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Η Εθνική Τράπεζα παραθέτει το ακόλουθο παράδειγμα υπολογισμού της απόδοσης:

κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση