A- A+
Νέα επενδυτική πρόταση διετίας με απόδοση ως 4,7% από την Εθνική Τράπεζα

Στη διάθεση ενός νέου επενδυτικού προϊόντος διετούς διάρκειας με απόδοση που εκτιμάται ότι θα φτάσει έως και το 4,7% προχώρησε η Εθνική Τράπεζα.

Ο λόγος γίνεται για το ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο «ΔΗΛΟΣ EXTRA INCOME ΙII 24months - Ομολογιακό», το οποίο απευθύνεται σε όσους αναζητούν αποδόσεις καλύτερες των προθεσμιακών καταθέσεων, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο.

Το νέο επενδυτικό προϊόν θα είναι διαθέσιμο από τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας έως και τις 12 Απριλίου, για ποσά από 3.000 ευρώ.

Πώς λειτουργεί

Το συγκεκριμένο αμοιβαίο κεφάλαιο έχει διάρκεια 24 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι στη λήξη του, στις 10 Απριλίου του 2026, το ενεργητικό του θα ρευστοποιηθεί και θα διανεμηθεί στους μεριδιούχους.

Προσομοιάζει δηλαδή με τις προθεσμιακές καταθέσεις, ως προς την προσυμφωνημέρνη διάρκεια, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα πώλησης των μεριδίων από τον επενδυτή, όποτε το επιθυμεί.

Από εκεί και πέρα, επενδύει κυρίως σε εταιρικούς και κυβερνητικούς ομολογιακούς τίτλους βραχυπρόθεσμης ή/και μεσοπρόθεσμης διάρκειας με μέση ληκτότητα μέχρι 2 έτη, που διαπραγματεύονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Οι διαχειριστές του επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις τρέχουσες υψηλές αποδόσεις της αγοράς ομολόγων.

ADVERTISEMENT

Η απόδοση

Καθώς το Αμοιβαίο Κεφάλαιο έχει 24 μήνες διάρκεια, η ομάδα διαχείρισης επιδιώκει να «κλειδώσει» την
μελλοντική αξία του χαρτοφυλακίου κατά την ημερομηνία λήξης ανεξάρτητα από τις κινήσεις των επιτοκίων.

Για να επιτευχθεί αυτή η στρατηγική, τα ομόλογα που αγοράζονται κατά την έναρξη του Αμοιβαίου Κεφαλαίου επιδιώκεται να διακρατηθούν έως τη λήξη τους.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται το όσο το δυνατόν περισσότερο το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης και μπορεί να γίνει μία ασφαλής εκτίμηση για τους τόκους που θα εισπραχθούν κατά τη διάρκεια της διετίας.

Επίσης, περιορίζονται τα έξοδα εκτέλεσης συναλλαγών, περιορίζοντας τα σχετικά κόστη που βαρύνουν στην τελική τους μεριδιούχους.

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, στόχος είναι η συνολική απόδοση στη λήξη του αμοιβαίου κεφαλαίου να κινηθεί μεταξύ 4,20% και 4,70%.

ADVERTISEMENT

Πάνω από τις προθεσμιακές

Η μέση ετησιοποιημένη απόδοση δηλαδή εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατ΄ ελάχιστο σε 2,1% και κατά μέγιστο σε 2,35%.

Πρόκειται για όφελος υψηλότερο των επιτοκίων που προσφέρουν σήμερα οι προθεσμιακές καταθέσεις.

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα η απόδοση αυτή θα επιτευχθεί υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός με αθέτηση των υποχρεώσεων εκδοτών ομολόγων και λοιπών αξιογράφων του χαρτοφυλακίου.

Εξάλλου, μέχρι τη λήξη της περιόδου συγκέντρωσης κεφαλαίων από το αμοιβαίο κεφάλαιο, δεν θα πρέπει να μεταβληθούν οι συνθήκες στις αγορές.

Σημειώνεται ότι μετά τις 12 Απριλίου δεν είναι δυνατή η απόκτηση μεριδίων από τους επενδυτές. Ωστόσο, όσοι επενδύσουν στο αμοιβαίο κεφάλαιο, θα μπορούν όποτε θέλουν να ρευστοποιήσουν τα μερίδιά τους στις τρέχουσες τιμές, με ζημιά ή με κέρδος, ανάλογα με την τιμή τους.

Ωστόσο, η Εθνική Τράπεζα συστήνει τη διακράτησή τους έως τη λήξη, ώστε να επωφεληθούν της επενδυτικής στρατηγικής του αμοιβαίου κεφαλαίου.