A- A+
Μία ακόμη τράπεζα στο IRIS για την αποστολή δωρεάν εμβασμάτων ως 500 ευρώ την ημέρα

Σε επτά ανέρχονται πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στην υπηρεσία IRIS, η οποία επιτρέπει τη μεταφορά έως 500 ευρώ την ημέρα χωρίς καμία προμήθεια.

Μέσω της υπηρεσίας είναι δυνατή η μεταφορά χρημάτων στη στιγμή και χωρίς κανένα κόστος, ανεξάρτητα από την τράπεζα, στην οποία τηρείται ο λογαριασμός του παραλήπτη.

Το όριο των ημερήσιων μεταφορών διαμορφώνεται σε 500 ευρώ την ημέρα, επιτρέποντας την εκτέλεση δωρεάν εμβασμάτων έως 15.500 ευρώ σε ένα μήνα.

Η νέα προσθήκη

Αρχικά στην υπηρεσία συμμετείχαν μόνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Πριν μερικούς μήνες εντάχθηκε στο IRIS η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο συμμετέχει σε αυτό και η Viva Bank.

Τελευταία προσθήκη αποτελεί η Optima Bank, οι πελάτες της οποίας μπορούν πλέον να δέχονται και να αποστέλλουν δωρεάν εμβάσματα μέσω του IRIS.

Με τον τρόπο αυτό καθίσταται δυνατή η μεταφορά χρημάτων μεταξύ των προαναφερθέντων επτά πιστωτικών ιδρυμάτων χωρίς κανένα κόστος.

ADVERTISEMENT

Πώς λειτουργεί το IRIS

Η υπηρεσία IRIS λειτουργεί αποκλειστικά μέσω του mobile banking των τραπεζών που συμμετέχουν στο σχήμα, με εξαίρεση τη Viva Bank, που επιτρέπει την εκτέλεση συναλλαγών και μέσω του e-banking της.

Για την πραγματοποίηση μίας μεταφοράς θα πρέπει να είναι συνδρομητές της υπηρεσίας τόσο ο αποστολέας, όσο και ο παραλήπτης.

Η διαδικασία της εγγραφής είναι εξαρετικά απλή και ολοκληρώνεται στη στιγμή μέσω του mobile banking της τράπεζάς σας.

Από εκεί και πέρα για τη μεταφορά χρημάτων δεν απαιτείται η χρήση ΙΒΑΝ, παρά μόνο ο αριθμός κινητού τηλεφώνου με τον οποίο έχει εγγραφεί στην υπηρεσία ο παραλήπτης τους.

Η εκτέλεση της μεταφοράς ολοκληρώνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ανεξαρτήτως της ημέρας εκτέλεσης της συναλλαγής.

ADVERTISEMENT

Τα όρια

Το ημερήσιο όριο ανά συνδρομητή της υπηρεσίας είναι 500 ευρώ και ισχύει τόσο για τις εργάσιμες ημέρες όσο και για τις αργίες.

Με το IRIS o καθένας μπορεί να μεταφέρει χρήματα προς:

- Λογαριασμούς δικούς του σε άλλες τράπεζες από αυτήν που επιλέγεται για την αποστολή

- Λογαριασμούς τρίτων ανεξάρτητα από την τράπεζα στην οποία τηρούνται

Το όριο των 500 ευρώ είναι ενιαίο για όλες τις τράπεζες. Δηλαδή, δεν ισχύει ανά πιστωτικό ίδρυμα. Μπορείτε να μεταφέρετε αυτά τα χρήματα είτε από μία τράπεζα ή από περισσότερες.

Για παράδειγμα, αν κάνετε μία μεταφορά IRIS μέσω της Alpha Bank ύψους 250 ευρώ, θα σας απομένουν συναλλαγές αξίας 250 ευρώ την ίδια ημέρα ανεξάρτητα από το αν αυτές γίνουν μέσω της Alpha Bank ή άλλης τράπεζας.

Ως εκ τούτου, ανάλογα με τον αριθμό των ημερών κάθε μήνα, μπορείτε να αποστείλετε σε μηνιαία βάση έως και 15.500 ευρώ χωρίς να πληρώσετε ούτε 1 σεντς προμήθειας.

ADVERTISEMENT

Πάνω από 2 εκατ. χρήστες

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΙΑΣ, στο τέλος του 2023 οι πελάτες ελληνικών τραπεζών που ήταν εγγεγραμμένοι στο IRIS ανέρχονταν σε 2,2 εκατομμύρια.

Μόνο το Δεκέμβριο εγγράφηκαν στην υπηρεσία 102 χιλιάδες νέοι χρήστες, που αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη διάθεσης της υπηρεσίας.

Κατά κύριο λόγο οι χρήστες του IRIS είναι νέοι, ηλικίας 18 έως 34 ετών, με τη συγκεκριμένη κατηγορία να αποτελεί το 70% των εγγεγραμμένων πελατών.

Συνολικά κατά την περυσινή χρονιά εκτελέστηκαν δωρεάν 20,4 εκατ. εμβάσματα μέσω του IRIS, αριθμός 26 φορές υψηλότερες σε σχέση με το 2020.