A- A+
Μεγάλη αύξηση των δωρεάν εμβασμάτων από τράπεζα σε τράπεζα το 2023 - Πώς γίνεται

Με υψηλούς ρυθμούς συνεχίστηκε το 2023 η αύξηση του αριθμού των πολιτών που στέλνουν χρήματα από τράπεζα σε τράπεζα χωρίς να πληρώσουν καμία προμήθεια.

Ο λόγος γίνεται για τους συνδρομητές της υπηρεσίας IRIS P2P που είναι διαθέσιμη στους πελάτες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank,Τράπεζα Πειραιώς), της Viva και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου.

Σύντομα δε αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, δίνοντας τη δυνατότητα αποστολής δωρεάν εμβασμάτων σε όλους όσους τηρούν καταθετικό λογαριασμό στη χώρα μας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Με την υπηρεσία IRIS μπορείτε να αποστείλετε έως 500 ευρώ ημερησίως χωρίς να πληρώσετε προμήθεια, ανεξάρτητα από την τράπεζα στην οποία τηρείται ο λογαριασμός του παραλήπτη.

Αρκεί ο τελευταίος να είναι εγγεγραμμένος στην υπηρεσία και φυσικά να τηρεί λογαριασμό σε μία από τις προαναφερθείσες τράπεζες.

Για την εκτέλεση της μεταφοράς δεν απαιτείται η χρήση ΙΒΑΝ, παρά μόνο ο αριθμός κινητού τηλεφώνου με τον οποίο έχει εγγραφεί στην υπηρεσία ο κάτοχος του λογαριασμού.

Τα χρήματα πιστώνονται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στο λογαριασμό του παραλήπτη, ανεξαρτήτως της ημέρας εκτέλεσης της συναλλαγής.

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα αποστολής μεταφορών μεταξύ λογαριασμών του ίδιου προσώπου, που τηρούνται σε διαφορετικά πιστωτικά ιδρύματα.

ADVERTISEMENT

Η άνοδος των συναλλαγών

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΙΑΣ, στο τέλος του 2023 οι πελάτες ελληνικών τραπεζών που ήταν εγγεγραμμένοι στο IRIS ανέρχονταν σε 2,2 εκατομμύρια.

Μόνο το Δεκέμβριο εγγράφηκαν στην υπηρεσία 102 χιλιάδες νέοι χρήστες, που αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη διάθεσης της υπηρεσίας.

Κατά κύριο λόγο οι χρήστες του IRIS είναι νέοι, ηλικίας 18 έως 34 ετών, με τη συγκεκριμένη κατηγορία να αποτελεί το 70% των εγγεγραμμένων πελατών.

Συνολικά κατά την περυσινή χρονιά εκτελέστηκαν δωρεάν 20,4 εκατ. εμβάσματα μέσω του IRIS, αριθμός 26 φορές υψηλότερες σε σχέση με το 2020.

ADVERTISEMENT

Τα όρια

Με το IRIS o καθένας μπορεί να μεταφέρει χρήματα προς:

- Λογαριασμούς δικούς του σε άλλες τράπεζες από αυτήν που επιλέγεται για την αποστολή

- Λογαριασμούς τρίτων ανεξάρτητα από την τράπεζα στην οποία τηρούνται

Tο ημερήσιο όριο ανά συνδρομητή της υπηρεσίας είναι 500 ευρώ και ισχύει τόσο για τις εργάσιμες ημέρες όσο και για τις αργίες.

Είναι δε ενιαίο για όλες τις τράπεζες. Δηλαδή, δεν ισχύει ανά πιστωτικό ίδρυμα. Μπορείτε να μεταφέρετε αυτά τα χρήματα είτε από μία τράπεζα ή από περισσότερες.

Για παράδειγμα, αν κάνετε μία μεταφορά IRIS μέσω της Alpha Bank ύψους 250 ευρώ, θα σας απομένουν συναλλαγές αξίας 250 ευρώ την ίδια ημέρα ανεξάρτητα από το αν αυτές γίνουν μέσω της Alpha Bank ή άλλης τράπεζας.

Ως εκ τούτου, ανάλογα με τον αριθμό των ημερών κάθε μήνα, μπορείτε να αποστείλετε σε μηνιαία βάση έως και 15.500 ευρώ χωρίς να πληρώσετε ούτε 1 σεντς προμήθειας.