A- A+
Εμβάσματα σε άλλες τράπεζες σε έως 10 δευτερόλεπτα και από την Τρ. Πειραιώς - Νέα υπηρεσία

Η μία μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες εντάσσονται στην υπηρεσία SEPA Instant Payments που επιτρέπει διατραπεζικά εμβάσμα 24 ώρες των 24ωρο, σε έως 10 δευτερόλεπτα.

Πρόκειται για μία νέα πανευρωπαϊκή υπηρεσία, που επιτρέπει την εκτέλεσε εμβασμάτων σε πραγματικό χρόνο, το πολύ σε 10 δευτερόλεπτα, προς οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν ενταχθεί στην υπηρεσία και προσφέρουν τη σχετική υπηρεσία οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι και η Τράπεζα Αττικής.

Εμπορικά ωστόσο τη διαθέτουν προς το παρόν Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Πώς δουλεύει η υπηρεσία

Η υπηρεσία Instant Payments επιτρέπει σε αυτή τη φάση τη μεταφορά έως και 12.500 ευρώ σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα στη στιγμή.

Είναι διαθέσιμη όλες τις ημέρες του χρόνου και όλες τις ώρες, επιτρέποντας την μεταφορά χρημάτων σε άλλες τράπεζες την ίδια στιγμή.

Προς το παρόν Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς επιτρέπουν την εκτέλεση εμβασμάτων εντός Ελλάδος, ωστόσο από τον Ιούνιο θα μπορούν να γίνονται μεταφορές έως 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε λογαριασμό στην Ευρώπη.

ADVERTISEMENT

Το κόστος

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα χρήματα πιστώνονται στο λογαριασμό του δικαιούχου χωρίς έξοδα για τον ίδιο από την τράπεζά του, εφόσον η πληρωμή πραγματοποιείται σε τράπεζα στην Ελλάδα που συμμετέχει στην υπηρεσία.

Η χρέωση επιβάλλεται στον αποστολέα. Κάθε τράπεζα έχει τη δική της χρέωση. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι υψηλότερη από τα απλά εμβάσματα.

Στην Alpha Bank για παράδειγμα επιβάλλονται χρεώσεις ίδιες με αυτές που ισχύουν στην υπηρεσία IRIS Online Payments, δηλαδή επιπλέον προμήθεια 1 ευρώ, ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς εισπράττεται επιπλέον προμήθεια 2,50 ευρώ.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα που συμμετέχουν στην υπηρεσία είναι οι εξής:

  • Εθνική Τράπεζα
  • Alpha Bank
  • Eurobank
  • Τράπεζα Αττικής

Σημειώνεται ότι εάν η συναλλαγή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς, τα χρήματα επιστρέφονται στο λογαριασμό σας, εντός 10 δευτερολέπτων.