A- A+
Έτοιμα τα συστήματα της ΔΙΑΣ για άμεσα εμβάσματα από τράπεζα σε τράπεζα 24/7

Εμβάσματα από τράπεζα σε τράπεζα έως 100.000 ευρώ σε ελάχιστα δευτερόλεπτα οποιαδήποτε ώρα και ημέρα υποστηρίζουν πλέον τα συστήματα της ΔΙΑΣ.

Ο λόγος γίνεται για υπηρεσία Άμεσων Πληρωμών στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA), που θα επιτρέπει από τον ερχόμενο Ιούνιο σους πελάτες των τραπεζών που θα συμμετέσουν στο σύστημα, την αποστολή εμβάσματος σε άλλη τράπεζα σε έως και 10 δευτερόλεπτα.

Μέχρι στιγμής μόνο η Alpha Bank έχει έτοιμα τα συστήματά της για αποστολή εμβασμάτων σε 0,7 δυτερόλεπτα, με τη συναλλαγή να εκτελείται 15 λεπτά μετά τη σχετική εντολή.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η τράπεζα, μέχρι και τον Ιούνιο το ανώτατο όριο εμβάσματος με άμεση πίστωση στο λογαριασμό του παραλήπτη, θα αυξηθεί από τα επίπεδα των 12.500 στα 100.000 ευρώ.

Πόσο θα κοστίζει

Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί η χρέωση που θα επιβάλλεται για τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

H Alpha Bank που την έχει ήδη ενεργοποιήσει, εισπράττει για την υπηρεσία τις προμήθειες που ισχύουν για εμβάσματα μέσω του ελληνικού συστήματος IRIS.

Τους επόμενους μήνες με την ένταξη και των υπολοίπων συστημικών τραπεζών στην υπηρεσία, θα αποφασιστεί το ύψος των προμηθειών που θα επιβάλλονται.

Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υψηλότερες από τις χρεώσεις που επιβάλλονται στα απλά εμβάσματα.

ADVERTISEMENT

Η διαφορά IRIS με άμεσες πληρωμές SEPA

Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες δίνουν την δυνατότητα διατραπεζικών εμβασμάτων μέσω της υπηρεσίας IRIS Online Payments για ιδιώτες.

Σε αυτήν συμμετέχουν οι Alpha Bank, Attica Bank,  Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Έτσι, ανάλογα με την τράπεζα από την οποία δίνετε εντολή για το έμβασμα, είναι δυνατή η αποσολή έως 12.500 ευρώ σε λογαριασμό άλλου πιστωτικού ιδρύματος εντός 15 λεπτών

Η υπηρεσία ωστόσο δεν είναι διαθέσιμη όλες τις ημέρες και ώρες. Για να εκτελεστεί το έμβασμα εντός 15 λεπτών θα πρέπει η εντολή να δοθεί από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ  08:00 έως τις 16:15.

Επιπλέον, θα πρέπει αποστολέας και παραλήπτης να είναι συνδρομητές της υπηρεσίας.

Σε αντίθεση με την υπηρεσία SEPA, που δεν προϋποθέτει εγγραφή στην υπηρεσία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλες τις ώρες.

ADVERTISEMENT

Ο ρόλος της ΔΙΑΣ

Η ΔΙΑΣ ΑΕ, ως διαχειρίστρια του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ, θα ανήκει από τις 15 Ιανουαρίου 2021 στην ευρωπαϊκή ομάδα των συστημάτων εκκαθάρισης και διακανονισμού που επεξεργάζονται Άμεσες Πληρωμές (SCT Instant) σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει πως ττελώντας υπό την επίβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι έτοιμη να υποστηρίξει τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών στη διακίνηση instant payments (άμεσων πληρωμών), το νέο μέσο πληρωμών που εγγυάται την πίστωση του δικαιούχου σε δευτερόλεπτα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (24/7/365).

Στο πλαίσιο αυτό, έχει επενδύσει σε καινοτόμες τεχνολογίες που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων της και είναι προετοιμασμένη για την υποστήριξη νέων μέσων πληρωμών, όπως αυτά αναμένεται να υιοθετηθούν από ευρωπαϊκούς φορείς και πρωτοβουλίες.