A- A+
Στα 2.000€ το μέσο έμβασμα - Αποστολή χρημάτων σε άλλη τράπεζα στη στιγμή από τον Ιούνιο

Αυξητικές τάσεις εμφανίζουν οι αποστολές εμβασμάτων μέσω e-banking μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς περιορίστηκαν οι επισκέψεις σε καταστήματα.

Πρόκειται για μία τάση που αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, στο βαθμό που θα ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα μετά το πέρας της κρίσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε εκσυγχρονισμό των υποδομών τους, με στόχο ακόμη και τα εμβάσματα από τράπεζα σε τράπεζα να εκτελούνται όλες τις ημέρες, όλες τις ώρες σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Ήδη μέσω της υπηρεσίας IRIS Online Payment η άμεση αποστολή εμβασμάτων σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα είναι δυνατή τις εργάσιμες ημέρες μέχρι τις 16:15, ωστόσο με την εφαρμογή της πανευρωπαϊκής υπηρεσίας SEPA Instant Payments, οι δυνατότητες θα διευρυνθούν.

Πόσα εμβάσματα στείλαμε το 2019

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2019 διενεργήθηκαν 353 εκατ. πελατειακές συναλλαγές με τη χρήση μεταφοράς πίστωσης αξίας 699 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με το έτος 2018, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των συναλλαγών κατά 5% και αύξηση της αναλογούσας αξίας κατά 11%

Η ποσοστιαία αύξηση της αξίας των συναλλαγών σε σχέση με την ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των συναλλαγών αποτυπώνεται στην αύξηση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή κατά 6%, η οποία διαμορφώθηκε σε 1.979 ευρώ το 2019 από 1.865 ευρώ το 2018

ADVERTISEMENT

Το μέλλον των διατραπεζικών εντολών

Νέα δυναμική στα εμβάσματα εκτιμάται ότι θα δοθεί με την εφαρμογή της υπηρεσίας SEPA Instant Payments από όλες τις ελληνικές τράπεζες.

Ο λόγος γίνεται για υπηρεσία Άμεσων Πληρωμών στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA), που θα επιτρέπει από τον ερχόμενο Ιούνιο σους πελάτες των τραπεζών που θα συμμετέσουν στο σύστημα, την αποστολή εμβάσματος σε άλλη τράπεζα σε έως και 10 δευτερόλεπτα.

Μέχρι στιγμής μόνο η Alpha Bank έχει έτοιμα τα συστήματά της για αποστολή εμβασμάτων σε 0,7 δυτερόλεπτα, με τη συναλλαγή να εκτελείται 15 λεπτά μετά τη σχετική εντολή.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η τράπεζα, μέχρι και τον Ιούνιο το ανώτατο όριο εμβάσματος με άμεση πίστωση στο λογαριασμό του παραλήπτη, θα αυξηθεί από τα επίπεδα των 12.500 στα 100.000 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Πόσο θα κοστίζει

Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί η χρέωση που θα επιβάλλεται για τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

H Alpha Bank που την έχει ήδη ενεργοποιήσει, εισπράττει για την υπηρεσία τις προμήθειες που ισχύουν για εμβάσματα μέσω του ελληνικού συστήματος IRIS.

Τους επόμενους μήνες με την ένταξη και των υπολοίπων συστημικών τραπεζών στην υπηρεσία, θα αποφασιστεί το ύψος των προμηθειών που θα επιβάλλονται.

Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υψηλότερες από τις χρεώσεις που επιβάλλονται στα απλά εμβάσματα.

ADVERTISEMENT

Η διαφορά IRIS με άμεσες πληρωμές SEPA

Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες δίνουν την δυνατότητα διατραπεζικών εμβασμάτων μέσω της υπηρεσίας IRIS Online Payments για ιδιώτες.

Σε αυτήν συμμετέχουν οι Alpha Bank, Attica Bank,  Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Έτσι, ανάλογα με την τράπεζα από την οποία δίνετε εντολή για το έμβασμα, είναι δυνατή η αποσολή έως 12.500 ευρώ σε λογαριασμό άλλου πιστωτικού ιδρύματος εντός 15 λεπτών

Η υπηρεσία ωστόσο δεν είναι διαθέσιμη όλες τις ημέρες και ώρες. Για να εκτελεστεί το έμβασμα εντός 15 λεπτών θα πρέπει η εντολή να δοθεί από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ  08:00 έως τις 16:15.

Επιπλέον, θα πρέπει αποστολέας και παραλήπτης να είναι συνδρομητές της υπηρεσίας.

Σε αντίθεση με την υπηρεσία SEPA, που δεν προϋποθέτει εγγραφή στην υπηρεσία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλες τις ώρες.

Διαβάστε επίσης

* Δωρεάν εμβάσματα έως 500 ευρώ σε άλλες τράπεζες μέσω IRIS - Πώς γίνεται