A- A+
Μέσω και του wallet του Gov η ταυτοποίηση στα καταστήματα των τραπεζών από εδώ και στο εξής

Ενεργοποίησαν πλέον όλες οι τράπεζες τη δυνατότητα ταυτοποίησης των πελατών τους που επισκέπτονται καταστήματα, μέσω του Gov.gr Wallet.

Ο λόγος γίνεται για το ηλεκτρονικό πορτοφόλι για κινητές συσκευές, στο οποίο μπορούν να αποθηκευθούν το δίπλωμα οδήγησης και η αστυνομική ταυτότητα.

Φυσικά η δυνατότητα ταυτοποίησης με τη φυσική αστυνομική ταυτότητα παραμένει ενεργή.

Πώς γίνεται ο έλεγχος

Με το Gov.gr Wallet ο έλεγχος ξεκινά με την επίδειξη του το QR code της ψηφιακής ταυτότητάς σας που φαίνεται όταν ανοίξετε την εφαρμογή.

Ο τραπεζοϋπάλληλος «σκανάρει» με τη δική του συσκευή το QR code και στη συνέχεια σας εμφανίζετε μήνυμα που ζητά  να δώσετε έγκριση για τον έλεγχο, πάντα μέσα από την εφαρμογή του Gov.gr Wallet.

Εφόσον δώσετε έγκριση, τότε θα εμφανιστεί ένας 6-ψήφιος κωδικός τον οποίο μπορείτε να αναφέρετε ή δείξετε στον ελεγκτή σας.

Μόνο - και μόνον τότε - όταν ο ελεγκτής εισάγει επιτυχώς τον κωδικό αυτό στη δική του συσκευή, θα μπορεί να δει τα στοιχεία του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας, ώστε να γίνει η ταυτοποίηση.

Πώς δημιουργείται το wallet

Για την δημιουργία ψηφιακού δελτίου ταυτότητας και άδειας οδήγησης θα πρέπει:

1. Να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας - Κάντε κλικ εδώ

2. Να συνδεθείτε με τους κωδικούς Taxisnet ή μέσω των στοιχείων εισόδου e-banking σε ένα από τα 12 πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στη διαδικασία

Σημειώνεται ότι είναι απαραίτητη η κατοχή επιβεβαιωμένου αριθμού κινητού τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνιών (ΕΜΕΠ), ενώ για την χρήση της εφαρμογής θα πρέπει να έχετε σύνδεση στο Διαδίκτυο.

3. Να δώσετε άδεια για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις από την εφαρμογή, οι οποίες είναι απαραίτητες για την λειτουργία της, λόγω του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου.

Επιπλέον, έχετε έχει τη δυνατότητα να επιλέξετε την ενεργοποίηση της δυνατότητας εύκολης πρόσβασης (quick login), σύμφωνα με τις προδιαγραφές κάθε συσκευής.

Πώς γίνεται η ψηφιοποίηση

Αφού εισέλθει στο περιβάλλον της εφαρμογής, ο πολίτης μπορεί με ελάχιστα κλικ να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει το ψηφιακό αντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας ή/και του διπλώματος οδήγησης του.

Αρχικά επιλέγει ποιο έγγραφο θέλει να εκδώσει και κατόπιν λαμβάνει με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password) τον οποίο και εισάγει στην εφαρμογή.

Αμέσως μετά, το έγγραφο δημιουργείται και αποθηκεύεται στην εφαρμογή και στο wallet του κινητού τηλεφώνου, εφόσον πρόκειται για iPhone.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα για σκανάρισμα του εγγράφου για την ψηφιοποίησή του

Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου για κάθε νέα έκδοση αντιγράφου.