A- A+
Μέχρι τι ώρα θεωρούνται εμπρόθεσμες οι πληρωμές προς την εφορία μέσω του e-banking

Τελευταία ημέρα σήμερα για την εξόφληση των δύο πρώτων δόσεων ή του συνόλου του φόρου εισοδήματος και πολλοί θα κάνουν χρήση του e-banking για την πληρωμή.

Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών μερίμνησαν το σύστημα για τις δηλώσεις να κλείσει στις 3 το μεσημέρι, ώστε να εκδοθεί μετά από λίγη ώρα η ταυτότητα οφειλής και να έχουν οι φορολογούμενοι χρόνο για την αποπληρωμή της εντός της ημέρας.

Αν η εξόφληση γίνει μέσω του Taxis, μπορείτε να εκτελέσετε τη συναλλαγή εξόφλησης μέχρι τις 12 το βράδυ.

Ωστόσο, εάν επιλέξετε την πληρωμή μέσω e-banking μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί, καθώς μετά από κάποια ώρα το απόγευμα οι τράπεζες δεν εγγυώνται για την αυθημερόν εκτέλεση της συναλλαγής στο Δημόσιο.

Αν λοιπόν η πληρωμή σας γίνει εκπρόθεσμα, θα επιβαρυνθείτε με προσαύξηση από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος, θα χάσετε την έκπτωση του 2%.

Τα «ωράρια» των τραπεζών

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την ώρα που επιλέγετε να κάνετε μία συναλλαγή, ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Αναλυτικότερα, οι τράπεζες εγγυώνται για την αυθημερόν εκτέλεση της συναλλαγής, εφόσον πραγματοποιηθεί μέχρι την ακόλουθη ώρα:

  • Alpha Bank: 10 το βράδυ
  • Eurobank: 5 το απόγευμα
  • Εθνική Τράπεζα: 12 το βράδυ
  • Τράπεζα Πειραιώς: 6 το απόγευμα

Σημειώνεται ότι οι πληρωμές προς ΔΟΥ μέσω e-banking είναι δωρεάν από όλες τις τράπεζες, καθώς το Δημόσιο επιδοτεί τη σχετική προμήθεια.