A- A+
Με τι επιτόκια έδωσαν το Φεβρουάριο νέα δάνεια οι τράπεζες - Στοιχεία από την ΤτΕ

Πτωτικά κινήθηκε το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις το Φεβρουάριο, διαμορφούμενο σε 4,30%.

Μπορεί ο μέσος όρος του κόστους δανεισμού να υποχώρησε, ωστόσο οι τάσεις ήταν μικτές, καθώς σε κάποιες κατηγορίες χορηγήσεων τα επιτόκια κινήθηκαν ανοδικά, ενώ σε άλλες υποχώρησαν.

Αναλυτικότερα, τα μέσα επιτόκια διαμορφώθηκαν ως εξής:

Καταναλωτικά δάνεια

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε οριακά στο 14,65%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 53 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,65%.

Στεγαστικά δάνεια

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,78%.

Επιχειρηματικά δάνεια

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,68%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,73%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,39%, το Φεβρουάριο του 2020

Τo μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,77%.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι:

  • Το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,68%
  • Για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 3,64%
  • Για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στο 3,20%.

Η πορεία των επιτοκίων μήνα - μήνα