A- A+
Ποια δάνεια μπορούν να μην πληρωθούν για 3 έως 6 μήνες - Το κόστος των διευκολύνσεων

Διευκολύνσεις στους δανειολήπτες προσφέρουν οι τράπεζες, με στόχο την ανακούφιση όσων επηρεάζονται αρνητικά από την τρέχουσα κρίση λόγω του κορωνοϊού.

Ο λόγος γίνεται τόσο για εργαζομένους σε επιχειρήσεις που πλήττονται και θα λάβουν αντί για μισθό, το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ για 1,5 μήνα μέχρι το τέλος Μαρτίου, όσο και για ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρείες όλων των μεγεθών.

Ειδικότερα, οι διευκολύνσεις που προσφέρουν οι τράπεζες σε όσους αποδεικνύουν ότι τα εισοδήματά τους πλήττονται λόγω της τρέχουσας κατάστασης, είναι οι εξής:

  • Φυσικά Πρόσωπα - μικρές επιχειρήσεις

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ).

Δίνεται τρίμηνη αναστολή πληρωμής δόσης για στεγαστικά, καταναλωτικά, επισκευαστικά και επαγγελματικά δάνεια, που είναι ενήμερα.

Για τρεις μήνες ο δανειολήπτης μπορεί να μην πληρώνει καθόλου δόσεις, δηλώνοντάς το με ένα απλό τηλεφώνημα στην τράπεζά του.

Η διευκόλυνση αυτή φυσικά δεν παρέχεται δωρεάν, καθώς οι τόκοι συνεχίζουν να τρέχουν.

Έτσι, μετά το πέρας του τριμήνου, οι τρεις δόσεις που δεν πληρώθηκαν προστίθενται στο κεφάλαιο και η μηνιαία δόση μετά τον υπολογισμό της θα είναι αυξημένη.

  • Νομικά πρόσωπα

Στον αντίποδα, στα επιχειρηματικά δάνεια προβλέπεται μεγαλύτερη ευελιξία.

Συγκεκριμένα, για δάνεια μεσαίων και μεγαλύτερων εταιρειών, αναστέλλεται η πληρωμή του συνόλου ή μέρους του κεφαλαίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Δηλαδή για 6 μήνες η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να πληρώνει στην τράπεζα μόνο τους τόκους.

Επιπλέον, τους τρεις πρώτους μήνες το υπουργείο Οικονομικών επιδοτεί το σύνολο των τόκων. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα γίνει αυτό, αλλά έχει νομοθετηθεί η παροχή.

Άρα η επιχείρηση δεν έχει κανένα κόστος τους τρεις πρώτους μήνες, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο αυτής της ρύθμισης πληρώνει μόνο τόκους.

Μετά το πέρας του 6μήνου και εφόσον δεν γίνει επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης, η μηνιαία δόση αυξάνεται.

Εάν γίνει επιμήκυνση 6 μηνών, τότε η μηνιαία ή τριμηνιαία δόση, παραμένει η ίδια.

Εναλλακτικά, υπάρχει η επιλογή πληρωμής του κεφαλαίου που δεν εξοφλήθηκε μέσα στο εξάμηνο, στη λήξη του δανείου.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίτπωση σε όλες τις δόσεις προστίθενται οι τόκοι του κεφαλαίου που δεν αποπληρώθηκε για το διάστημα που απομένει έως τη λήξη του δανείου.