A- A+
Με SMS η νέα μόδα στις απόπειρες να μπουν παράνομα στο e-banking σας - Παραδείγματα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι απόπειρες των e-ληστών για την υποκλοπή των στοιχείων εισόδου στο e-banking ανυποψίαστων πολιτών, με τα SMS να αποτελούν πλέον βασική μέθοδο επίθεσης.

Ο λόγος γίνεται για το Smishing ή αλλιώς SMS Phishing, μέσω του οποίου οι απατεώνες προσπαθούν να  αποκτήσουν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες ή κωδικούς ασφαλείας μέσω μηνυμάτων SMS.

Το κόλπο

Όπως και με τα e-mails, έτσι και με τα SMS οι δράστες ζητούν από τα υποψήφια θύματα να ακολουθήσουν κάποιο σύνδεσμο (link) για να λυθεί ένα δήθεν πρόβλημα στο λογαριασμό e-banking.

Αν πατήσουν στο link που εμπεριέχεται σε SMS, οδηγούνται σε απατηλή ιστοσελίδα, όπου τους ζητείται να πληκτρολογήσουν τους κωδικούς τους για να λυθεί το δήθεν πρόβλημα.

Αν τα στοιχεία εισόδου στο e-banking πληκτρολογηθούν, τότε περιέρχονται άμεσα σε γνώση των δραστών, οι οποίοι επιχειρούν στη συνέχεια να σηκώσουν χρήματα.

Για να συμβεί πάντως αυτό, θα πρέπει το θύμα να τους δώσει τη σχετική έγκριση είτε μέσω της εφαρμογής στο κινητό του ή με την αποκάλυψη του κωδικού μίας χρήσης που λαμβάνει εκείνη τη στιγμή, καθώς οι δράστες επιχειρούν από το λογαριασμό του να κάνουν συναλλαγή.

Τι λένε τα μηνύματα

Μερικά από τα μηνύματα που περιέχουν τα SMS είναι τα εξής:

  • [NBG] ενημερώστε τον αριθμό του κινητού σας https://nbgwebsite

  • ΚΑΝΤΕ  ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΞΕΚΛΕΙΔΩΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΣΑΣ http://bit.do/fTBMW

  • [myAlpha] Επιβεβαιώστε τον αριθμό τηλεφώνου σας: http://s.id/WebAlpha

  • [myAlpha] Επιβεβαιώστε τον αριθμό τηλεφώνου σας: http://s.id/-ALPHAWEB