A- A+
Η νέα απάτη που στοχεύει το e-banking των τραπεζών - Ο ρόλος των αγγελιών

Μία νέου τύπου απάτη που χρησιμοποιεί αγγελίες αγοραπωλησίας αγαθών έχει κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και χρήζει προσοχής.

Το κόλπο στήνεται ως εξής: Επιτήδειοι τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες με πρόφαση ότι ενδιαφέρονται να αγοράσουν άμεσα το προς πώληση προϊόν, που εμφανίζεται σε αγγελία του θύματος στο διαδίκτυο ή σε έντυπη μορφή.

Τι ζητούν οι δράστες

Στην επικοινωνία αυτή ζητούν από τα θύματα τους να τους δώσουν είτε τα στοιχεία της κάρτας τους είτε τους κωδικούς του e-banking τους και επιπλέον τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που  λαμβάνουν εκείνη την στιγμή στο κινητός τους.

Υποστηριζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα τους καταθέσουν τα χρήματα σε λογαριασμό τους..

Έχοντας όμως τα στοιχεία για είσοδο στο e-banking και των κωδικά μίας χρήσης, μπορούν να εκτελέσουν εμβάσματα σε όποιο λογαριασμό θέλουν.

Η περίπτωση των online αγγελιών

Άλλες φορές οι ίδιοι οι επιτήδειοι αναρτούν αγγελίες στο διαδίκτυο για δήθεν πώληση προϊόντων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις εξαπατούν τους υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι αποστέλλουν τα χρήματα, χωρίς όμως ποτέ μετά να παραλάβουν αυτό που αγοράσανε.

Άλλες φορές πάλι οι ανυποψίαστοι πολίτες, ως πωλητές, πείθονται από τους δράστες ότι :

o είτε έχουν ήδη εξοφληθεί για το προϊόν που πούλησαν, κυρίως με το να τους επιδεικνύουν πλαστή βεβαίωση μεταφοράς εμβασμάτων.

o είτε ότι δήθεν εκ παραδρομής τους έχουν καταθέσει μεγαλύτερο χρηματικό ποσό και ζητούν την επιστροφή της διαφοράς.

ADVERTISEMENT

Το κόλπο με τις πλαστές βεβαιώσεις

Στην τελευταία περίπτωση, ισχυρίζονται ότι κατά την πληκτρολόγηση του ποσού «πάτησαν κατά λάθος» ένα μηδενικό παραπάνω.

Π.χ. αντί για 800 ευρώ κατέθεσαν 8.000. Και σε αυτή την περίπτωση για να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους, αποστέλλουν πλαστό αποδεικτικό της κατάθεσης χρημάτων.

Αν το θύμα τους πιστέψει τους στέλνει τα παραπάνω χρήματα που υποτίθεται ότι κατέθεσαν οι δράστες στο λογαριασμό τους.

ADVERTISEMENT

Τι πρέπει να προσέχετε

Η Eurobank συμβουλεύει τους πολίτες τα εξής:

- Μην αποκαλύπτετε για κανέναν λόγο (ακόμη και με την πρόφαση ότι έτσι θα μπορέσουν να σας καταθέσουν τα χρήματα) σε τρίτους τους κωδικούς πρόσβασής σας στο e-banking και τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που λαμβάνετε μέσω SMS/Viber

- Για να σας καταθέσουν χρήματα δώστε απλά το λογαριασμό IBAN σας. Ποτέ δεν πρέπει να δίνετε τα στοιχεία της κάρτας σας και τα προσωπικά και οικονομικά σας στοιχεία

- Να ελέγχετε την κίνηση των λογαριασμών σας στο e-Banking για το ακριβές ποσό το οποίο σας έχει πιστωθεί από τον αγοραστή.  Μην βασίζεστε μόνο σε τυχόν αποδείξεις κατάθεσης  που σας προσκομίζει ο αγοραστής.

- Εάν έχετε πέσει θύμα αυτού του τύπου απάτης και έχετε διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας ενημερώστε άμεσα την τράπεζά σας στο τηλεφωνικό της κέντρο, καθώς και τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές.