A- A+
Με επιτόκιο ως 4,3% η νέα 6μηνη δομημένη προθεσμιακή κατάθεση της Alpha Bank

Στο επαναλανσάρισμα μίας δομημένης προθεσμιακής κατάθεσης 6μηνης διάρκειας, η απόδοση της οποίας μπορεί να φτάσει έως και το 4,3% προχώρησε η Alpha Bank.

Πρόκειται για τη σειρά προϊόντων «Extra Profit», η οποία μέσω της νέας έκδοσής της, είναι ξανά διαθέσιμη στους πελάτες της τράπεζας, ανοίγοντας παράθυρο για ένα υψηλό επιτόκιο.

To πρόγραμμα που απευθύνεται σε όσους θέλουν με απόλυτη ασφάλεια για το αρχικό τους κεφάλαιο, να διεκδικήσουν μία απόδοση σημαντικά υψηλότερη των προθεσμιακών καταθέσεων.

Το μόνο που ρισκάρουν είναι το τελικό επιτόκιο που θα κερδίσουν, το οποίο στο κακό σενάριο, θα είναι χαμηλότερο.

ADVERTISEMENT

Πώς λειτουργεί

Αναλυτικότερα, η νέα έκδοση έχει την ονομασία «EUR/USD Rangebound» και θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες εβδομάδες από τα καταστήματα της Alpha Bank.

Το προϊόν προσφέρει 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου και είναι διαθέσιμο για ποσά από 10.000 ευρώ.

Υπάρχουν δύο σενάρια για την ετησιοποιημένη απόδοση που θα κερδίσει ο καταθέτης, εφόσον διακρατήσει το πρόγράμμα μέχρι τη λήξη του 6μήνου:

Σενάριο 1: 0,30%, διασφαλισμένο σε κάθε περίπτωση

Σενάριο 2: 4,30%, εάν η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου κινηθεί εντός του ακόλουθου εύρους σε σχέση με την αρχική τιμή της στην εκκίνηση του προϊόντος:

Κατώτατο όριο: -0,05 / Ανώτατο όριο: +0,05

ADVERTISEMENT

Το ρίσκο

Δηλαδή ο καταθέτης θα κερδίσει σε κάθε περίπτωση επιτόκιο 0,30% και εάν η συναλλαγματική ισοτιμία παραμείνει καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου εντός των παραπάνω ορίων, θα λάβει έξτρα 4%.

Συνολικά η απόδοσή του θα ανέλθει σε 4,30% και θα είναι κατά πολύ υψηλότερη των επιτοκίων των απλών προθεσμιακών καταθέσεων.

Άρα το μόνο που ρισκάρει ο καταθέτης είναι τους παραπάνω τόκους που θα λάμβανε εάν τοποθετούσε την ίδια περίοδο σε μία εξάμηνη προθεσμιακή κατάθεση τα χρήματά του.

Εξάλλου, δίνεται η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης πριν τη λήξη του 6μήνου, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση δεν θα κερδίσετε τόκους και θα πάρετε πίσω μόνο το αρχικό σας κεφάλαιο.

Παράδειγμα

Έστω ότι η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου στις 3/6/2024, μία ημέρα πριν ξεκινήσει το προϊόν, βρίσκεται στο 1,07.

Αν καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου της κατάθεσης, μεταξύ 4/6 και 4/12, δεν πέσει ποτέ στο 1,02 ή χαμηλότερα και δεν ενισχυθεί ποτέ στο 1,12 ή υψηλότερα, θα λάβετε στη λήξη απόδοση 4,3%.

Σε αυτήν την περίπτωση, αν έχετε επενδύσει 10.000 ευρώ, θα λάβετε τόκους ύψους 218,58 ευρώ.

Αν όμως η ισοτιμία ξεπεράσει τα παραπάνω όρια, το επιτόκιο θα πέσει στο 0,30% και ο καταθέτης θα εισπράξει τόκους 15,25 ευρώ.