A- A+
Με επιτόκια ως 2,65% οι νέες προσφορές των τραπεζών στις προθεσμιακές καταθέσεις

Μπορεί τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ να βαίνουν προς αποκλιμάκωση στην ελληνική αγορά, ωστόσο υπάρχουν τράπεζες που ενεργοποιούν νέες προσφορές στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Μάλιστα, στα νέα προϊόντα οι αποδόσεις σε ετησιοποιημένη βάση για ιδιώτες πελάτες έχουν πλέον αναρριχηθεί έως και το 2,65%.

Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, που δίνουν μία διέξοδο στους αποταμιευτές για την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος από τα χρήματα που τηρούν στην τράπεζα.

ADVERTISEMENT

Οι κινήσεις των μικρών

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το νέο γύρο προσφορών έχουν αναμφίβολα οι μικρότερες τράπεζες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι συστημικοί όμιλοι δεν δίνουν υψηλά επιτόκια.

Πριν λίγες ημέρες η Παγκρήτια Τράπεζα ανακοίνωσε το λανσάρισμα ενός νέου λογαριασμού 6μηνης ή 12μηνης διάρκειας, με επιτόκια που φτάνουν έως και το 2,5%.

Δεν πέρασε μεγάλο διάστημα και ήλθε η απάντηση της Attica Bank, η οποία αν και βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την Παγκρήτια, εξακολουθεί να λειτουργεί αυτόνομα, ως ξεχωριστή οντότητα.

Έτσι, τα δύο πιστωτικά ιδρύματα ανταγωνίζονται το ένα το άλλο.

Συγκεκριμένα, ο μη συστημικός όμιλος προχώρησε από αυτήν την εβδομάδα σε σημαντικές αλλαγές στην προθεσμιακή κατάθεση Attica Progress, η οποία πλέον προσφέρει επιτόκια που φτάνουν έως και το 2,65%.

ADVERTISEMENT

Η νέα τάση

Και στις δύο περιπτώσεις, Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, τα υψηλότερα επιτόκια προσφέρονται πλέον για διάστημα 6 μηνών και ακολουθούν τα ετήσια προϊόντα.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη η απόδοση στην 6μηνη έκδοση των προϊόντων της φτάνει έως και το 2,65% και στη 12μηνη έως το 2,5%, ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης.

Τα επιτόκια αυξάνονται ανά τρίμηνο και διαμορφώνονται στο τελευταίο τρίμηνο έως και το 3,10%.

Αντίστοιχα, στην Παγκρήτια Τράπεζα το καλύτερο επιτόκιο προσφέρεται στο εξάμηνο, 2,5%, και ακολουθεί το 12μηνο με 2,38%, ανεξαρτήτως ύψους αποταμίευσης, που μπορεί να ξεκινά από τις 10.000 ευρώ.

Πρόκειται επίσης για προθεσμιακή κατάθεση με αυξανόμενο επιτόκιο, που στο τελευταίο τρίμηνο φτάνει έως και το 2,75%.

Πρόκειται για μία νέα τάση, την οποία ακολουθεί ήδη από τις αρχές του έτους και η Alpha Bank, η οποία πλέον προσφέρει τις καλύτερες αποδόσεις στο εξάμηνο.

Η συγκεκριμένη επιτοκιακή πολιτική αναμένεται να αναδειχθεί κυρίαρχη για όλο το τραπεζικό σύστημα το επόμενο διάστημα.

Με τον τρόπο αυτό τα πιστωτικά ιδρύματα θα εναρμονίσουν τις αποδόσεις που προσφέρουν με την πορεία των ευρωπαϊκών επιτοκίων, τα οποία θα αρχίσουν να μειώνονται κατά πάσα πιθανότητα από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Αυτό θα οδηγήσει στο εξής: Όσο μικρότερη η διάρκεια μίας προθεσμιακής κατάθεσης, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το επιτόκιο.

ADVERTISEMENT

Οι ευκαιρίες σήμερα

Σήμερα πάντως εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες προσφορές σε λογαριασμούς προθεσμίας μεγαλύτερης του έτους.

Μέσω αυτών, ακόμη και όσοι διατηρούν ποσά έως 20.000 ευρώ, μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλά επιτόκια για διάστημα, το οποίο μπορεί να φτάνει ακόμη και τους 24 μήνες.

Γενικώς, όσοι έχουν χρήματα στην άκρη και δεν θέλουν να τα τοποθετήσουν σε εναλλακτικά προϊόντα, με ρίσκο είτε για το αρχικό κεφάλαιο ή για το τελικό επιτόκιο που θα κερδίσουν, καλό θα ήταν να αρχίσουν να ψάχνονται.

Με τον τρόπο αυτό θα προλάβουν να ανοίξουν μία προθεσμιακή κατάθεση με όσο το δυνατόν υψηλότερο επιτόκιο και για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια.

Μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας και τους τόκους που θα κερδίσετε μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.