A- A+
Με αργούς ρυθμούς η αύξηση των προθεσμιακών καταθέσεων - Ο ρόλος των επιτοκίων

Πολύ αργή είναι η άνοδος των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις τους τελευταίες τρεις μήνες μετά την έκρηξη της περιόδου Φεβρουάριος - Μάρτιος 2023.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Μάιο οι καθαρές εισροές σε προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας από φυσικά πρόσωπα έφτασαν τα 1,43 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό συμπληρώθηκαν έξι συνεχείς μήνες ανόδου, κατά τη διάρκεια των οποίων τα υπόλοιπά τους αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 8,84 δισ. ευρώ.

Οι ρυθμοί ανόδου

Στο τέλος του περασμένου μήνα διαμορφώθηκαν μία ανάσα από τα 33 δισ. ευρώ (32,92 δισ. για την ακρίβεια), που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021.

Ωστόσο, οι ρυθμοί ανόδου επιβραδύνθηκαν μετά το Μάρτιο, κατά τη διάρκεια του οποίου τα φρέσκα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε λογαριασμούς προθεσμίας είχαν ξεπεράσει τα 3,1 δισ. ευρώ.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή από τον Ιούλιο του 2012! Ρεκόρ 11 ετών.

Ο βασικός λόγος της επιβράδυνσης από τον Απρίλιο και μετά είναι ότι οι τράπεζες σταμάτησαν στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου τις αυξήσεις των επιτοκίων στα προϊόντα τους.

Οι αποδόσεις τους εκείνη την περίοδο ξεπέρασαν ακόμη και το 2% στους συστημικούς ομίλους για μεγάλες διάρκειες.

Ωστόσο, έκτοτε δεν έχουν μεταβληθεί και εκτιμάται ότι ένα μέρος των καταθετών αναμένει τις επόμενες κινήσεις, οι οποίες απλά δεν ...έρχονται.

Παράλληλα, ένα κομμάτι του αποταμιευτικού κοινού έχει αρχίσει να στρέφεται προς τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, που προσφέρουν αποδόσεις της τάξης του 3,50% χωρίς ουσιαστικό ρίσκο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία έκδοση εξάμηνων τίτλων στις 28/6, με την απόδοση στη δημοπρασία να διαμορφώνεται σε 3,65%.

Τέλος, αυξημένη καταγράφεται η ζήτηση και για αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία απορρόφησαν το Μάιο ρευστότητα ύψους 85 εκατ. ευρώ.

ADVERTISEMENT

Οι μη συστημικές τράπεζες

Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν ορισμένες μη συστημικές τράπεζες, που βελτίωσαν το προηγούμενο διάστημα τους όρους διάθεσης των προθεσμιακών καταθέσεων που διαθέτουν.

Για παράδειγμα, η HSBC που στα τέλη του επόμενου μήνα θα απορροφηθεί από την Παγκρήτια Τράπεζα, προσφέρει πλέον αποδόσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 3%.

Η Attica Bank από την άλλη πλευρά αύξησε τα επιτόκιά της στις προθεσμιακές καταθέσεις μεγάλης διάρκειας έως και τα επίπεδα του 2,4%.

Τέλος, η Τράπεζα Χανίων μείωσε τον πήχη για τοποθέτηση χρημάτων στις premium προθεσμιακές της καταθέσεις, που προσφέρουν επιτόκια πάνω από 2%, στα επίπεδα των 150.000 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Οι επόμενες κινήσεις

Με δεδομένο πάντως ότι τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ θα αυξηθούν περαιτέρω, τόσο τον Ιούλιο, όσο και το Σεπτέμβριο, όλες οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις των αποδόσεων το επόμενο διάστημα.

Ενδεχομένως και ο νέος υπουργός Οικονομικών να πιέσει τις διοικήσεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ήδη πάντως τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε προς τα πάνω αναπροσαρμογές των επιτοκίων τους.

Μένει να φανεί το πότε θα πατήσουν το κουμπί. Θα είναι τον Ιούλιο ή οι όποιες κινήσεις θα μετατεθούν για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο;

Για όσους πάντως έχουν χρήματα σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης και θέλουν να αναμένουν τις αυξήσεις στα επιτόκια πριν τοποθετηθούν σε προθεσμιακές καταθέσεις, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα βραχυπρόθεσμο προϊόν διάρκειας έως 3 - 4 μήνες.