A- A+
Κλιμακωτές οι επιδοτήσεις στο ρεύμα από 1/10 - Η στήριξη σε φυσικό αέριο - πετρέλαιο θέρμανσης

Έως και το 90% των επιβαρύνσεων στο ρεύμα θα καλύπτουν οι κρατικές επιδοτήσεις που θα ενεργοποιηθούν από την 1η Οκτωβρίου.Τι θα ισχύει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, ώστε να επιβραβεύονται τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος.

Τρεις κλίμακες επιδοτήσεων

Αναλυτικότερα, από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται ως εξής:

- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh απορροφάται το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.


- Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh απορροφάται το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh στα 436 €/MWh.


- Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh.

Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.


- Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.


Σημαντική επισήμανση

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω επιδοτήσεις είναι κλιμακωτές, που σημαίνει ότι ο καταναλωτής λαμβάνει ξεχωριστή στήριξη για κάθε κλιμάκιο.

Δηλαδή δεν χάνει την υψηλότερη επιδότηση του πρώτου κλιμακίου.

Για παράδειγμα, αν έχει κατανάλωση 1.000 κιλοβατώρες, θα λάνει 43,6 ευρώ για τις πρώτες 500 και 38,6 ευρώ για τις επόμενες 500.

ADVERTISEMENT


Εμπορικά τιμολόγια

Από την άλλη, στα εμπορικά τιμολόγια θα ισχύσουν οι ακόλουθες επιδοτήσεις:

- Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφάται το 80% της αύξησης.

- Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh

- Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.





Το φυσικό αέριο

Στήριξη θα υπάρχει και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, η οποία θα καλύπτει το 50% της επιβάρυνσης.

Ειδικότερα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης.

Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Από την άλλη, η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

ADVERTISEMENT

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Εξάλλου, με βάση το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, θα εφαρμοστεί από τις 15 Οκτωβρίου, όταν ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ειδικότερα, θα επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης - θέρμανσης, που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 15η.10.2022 έως την 31η.12.2022 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Το ύψος της επιδότησης θα ανέρχεται σε 0,25 ευρώ ανά λίτρο και θα μειώνει απευθείας κατά την παραγγελία το τελικό κόστος για τον καταναλωτή.