A- A+
Επιδοτήσεις στο ρεύμα μόνο για όσους μείωνουν από εδώ και στο εξής την κατανάλωσή τους

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος θα προχωρήσει από τον ερχόμενο μήνα η κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι ότι με τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη, το δημοσιονομικό κόστος για τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος επιδοτήσεων που καλύπτουν έως και το 90% των επιβαρύνσεων, είναι τεράστιο.

Τα νούμερα δεν βγαίνουν και στην κυβέρνηση εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Οι εναλλακτικές

Ακόμη δεν έχουν κλειδώσει τα μέτρα, ωστόσο ένα πιθανό σενάριο αφορά στην επιχορήγηση μόνο όσων καταναλωτών πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να συνεχιστεί η επιδότηση σε όλες τις παροχές, αλλά να είναι χαμηλότερη για όσους δεν μειώνουν την κατανάλωσή τους.

Με τον τρόπο αυτό θα επιβραβεύονται όσοι πετυχαίνουν εξοικονόμηση ενέργειεας.

Τέλος, θα μπορούσε να συνεχιστεί η επιδότηση σε όλες τις παροχές, αλλά αυτή να κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης, όπως συνέβαινε μέχρι πριν από μερικούς μήνες.

Δηλαδή πχ. οι καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες να επιδοτούνται με υψηλότερα ποσά και όσο αυξάνεται η κατανάλωση η στήριξη ανά κιλοβατώρα να περιορίζεται.

Όπως προαναφέρθηκε, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο.