A- A+
Αναρτήθηκαν τα ποσά της επιδότησης για το ρεύμα - Πώς θα τα δείτε και πως πληρώνεστε

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία καταβολής στους δικαιούχους του Power Pass της επιδότησης ρεύματος για τους λογαριασμούς της περιόδου Δεκέμβριος 2021 - Μάιος 2022.

Από την Τετάρτη το βράδυ έχει ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στην πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/powerpass και οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν την Παρασκευή.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν και e-mail που θα τους ενημερώνει για την εκκαθάριση της δήλωσής τους.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην επιδότηση και των λογαριασμών του Ιουνίου, καθώς περισσεύουν πόροι από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Πώς θα δείτε το ποσό

Για να δείτε το ποσό που θα σας πιστωθεί σε τραπεζικό λογαριασμό, ακολουθήστε τα ακόλουθα βήματα:

1. Εισέλθετε στην εφαρμογή με χρήση των προσωπικών κωδικών εισόδου στο Taxis και επιβεβαιώστε τα στοιχεία σας

2. Το ποσό που θα λάβετε φαίνεται στη «Σύνοψη Εκκαθάρισης» στην πρώτη σελίδα που θα σας εμφανιστεί.

3. Για την ανάλυση του τρόπου υπολογισμού κάντε κλικ στο πεδίο που αναγράφεται ο ΑΦΜ σας κάτω από το «Παρακαλώ επιλέξτε Δικαιούχο για να συνεχίσετε»

4. Στο κάτω μέρος της νέας σελίδας επιλέξτε «Ανάλυση Εκκαθάρισης» και θα εμφανιστούν τα ποσά ανά μήνα επιδότησης. Πατώντας πάνω στο βελάκι σε κάθε μήνα, βλέπετε πως υπολογίστηκε το ποσό.

ADVERTISEMENT

Το ύψος της ενίσχυσης

Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο για να πάρετε τα χρήματα. Το βοήθημα θα πιστωθεί στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Το ύψος του κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ και με αυτό καλύτεται το 60% της επιβάρυνσης που είχατε από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για το επίμαχο εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής των ποσών έκπτωσης:

α) που έχει χορηγηθεί από τον ειδικό λογαριασμό με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης»

β) που έχει ήδη χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επί της κατανάλωσης ενέργειας του λογαριασμού.

Εξάλλου, σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζεται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.

ADVERTISEMENT

Οι λογαριασμοί του Ιουνίου

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε πως επειδή για ορισμένους πολίτες εκδόθηκαν εκκαθαριστικοί λογαριασμοί εντός του Ιουνίου που αφορούν τη χειμερινή περίοδο κατανάλωσης με σημαντική επιβάρυνση, το μέτρο επεκτείνεται και σε αυτούς.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα Power Pass και χωρίς να απαιτείται υποβολή νέας αίτησης, το επόμενο διάστημα θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς του Ιουνίου.

Ακολούθως θα γίνει συσχέτιση με τις δηλώσεις κύριας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα.

Κατόπιν, θα επανυπολογιστεί το σύνολο της ενίσχυσης για την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου, και το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.

Σημειώεται ότι η συνολική ενίσχυση για την περίοδο 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.