A- A+
Η νέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από το Σεπτέμβριο

Μία επιπλέον επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ρεύματος για την εξασφάλιση πόρων που θα δοθούν ως επιδοτήσεις, θα προστεθεί το επόμενο διάστημα.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ενέργειας, δημιουργείται από τον ερχόμενο μήνα ένα μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό.

Έτσι, όταν παρουσιαστεί ανάγκη, οι πόροι που θα συγκεντρώνονται θα χρησιμοποιούνται για την επιχορήγηση των καταναλωτών.

Το ύψος της νέας εισφοράς

Ειδικότερα, η νέα εισφορά θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.

Από την άλλη όμως, θα υπάρξει ελάφρυνση αρκετών λογαριασμών. Ειδικότερα, θα μειωθεί ως 70% η χρέωση ΥΚΩ σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Αφορά κατά βάση νοικοκυριά που έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους.

Τέλος, με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, θα μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ για όλους.

ADVERTISEMENT

Οι επιδοτήσεις του Σεπτεμβρίου

Κατά τα άλλα, μετά την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Σεπτέμβριο στα επίπεδα των 0,80 ευρώ ανά κιλοβατώρα, το υπουργείο προχωρά σε προς τα πάνω αναθεώρηση των επιδοτήσεων.

Με τον τρόπο αυτό η τελική τιμή χρέωσης για τον καταναλωτή ανά κιλοβατώρα θα παραμείνει γύρω από τα επίπεδα των 0,15 - 0,17 ευρώ.

Αναλυτικότερα:

- Επιδότηση σε Νοικοκυριά

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές.

Σε αυτές απορροφάται το 94% της αύξησης με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh.

Από την άλλη, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

- Επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.

Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.