A- A+
Πόσος τόκους θα κερδίσετε βάζοντας χρήματα σε έντοκα γραμμάτια - Επιτόκια άνω του 3%

Τα έντοκα γραμμάτια παραμένουν και μετά τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ η πλέον αποδοτική επιλογή, χωρίς κανένα ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο.

Μέσω αυτών κάθε φυσικά πρόσωπο μπορεί να αποταμιεύσει για διάστημα από λίγες εβδομάδες έως και 12 μήνες και να κερδίσει σήμερα επιτόκια που μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και το 3%.

Κι αυτό με πολύ χαμηλό αρχικό κεφάλαιο, ακόμη και κάτω από τις 5.000 ευρώ, χωρίς κανένα κίνδυνο απωλειών, εφόσον ο τίτλος διατηρηθεί έως τη λήξη του και με σίγουρους τους τόκους που θα λάβει.

ADVERTISEMENT

Οι αποδόσεις

Τα προϊόντα αυτά έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή στις τάξεις των αποταμιευτών μετά την άνοδο στα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Ο λόγος είναι ότι οι αποδόσεις τους ακολούθησαν τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά χρήματος.

Όταν το βασικό επιτόκιο διεκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ και οι δείκτες euribor βρέθηκαν στο 4%, σε ανάλογα επίπεδα διαμορφώθηκαν και οι ετησιοποιημένες αποδόσεις στα έντοκα γραμμάτια.

Για παράδειγμα οι τίτλοι διάρκειας 52 εβδομάδων από τα μέσα του περασμένου έτους έως και το Μάρτιο του 2024 διαπραγματεύονταν με αποδόσεις της τάξης του 3,70% - 3,90%.

Την ίδια περίοδο στις προθεσμιακές καταθέσεις μετά βίας ξεπερνούσαν το 2%, κι αυτό για μεγάλα ποσά στις περισσότερες τράπεζες.

ADVERTISEMENT

Τα νέα δεδομένα

Μετά την έναρξη ωστόσο της διαδικασίας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων ξεκίνησαν την καθοδική τους πορεία.

Στις δύο τελευταίες δημοπρασίες καταγράφηκαν τα εξής:

- Στον τίτλο διάρκειας 26 εβδομάδων που δημοπρατήθηκε στις 29/5/2024 η ετησιοποιημένη απόδοση ανήλθε σε 3,55% από 3,69% ένα μήνα νωρίτερα και 3,83% τον περασμένο Φεβρουάριο

- Στον τίτλο διάρκειας 52 εβδομάδων που δημοπρατήθηκε στις 5/6 η απόδοση υποχώρησε στο 3,34% από 3,73% στην έκδοση του περασμένου Μαρτίου και 3,84% ένα χρόνο νωρίτερα.

Διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι οι εκδόσεις των επόμενων μηνών θα γίνουν με ακόμη πιο χαμηλές αποδόσεις.

Παρ΄ όλα αυτά, εκτιμούν ότι μέχρι να υπάρξει νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι αποδόσεις τους θα σταθεροποιηθούν γύρω από το 3%. Λίγο πάνω, λίγο κάτω, ανάλογα με τον τίτλο.

ADVERTISEMENT

Πώς αποταμιεύετε

Η επένδυση σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου από ιδιώτες είναι εύκολη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο τρόποι αγοράς:

- Στη δημοπρασία

Όταν δημοπρατούνται έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 και 52 εβδομάδων το κράτος παρέχει το δικαίωμα και σε φυσικά πρόσωπα να αποκτήσουν τους νέους τίτλους πρωτογενώς.

Το μόνο που έχουν κάνουν είναι να το αιτηθούν σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή κατά το τριήμερο των εγγραφών την εβδομάδα της δημοπρασίας.

Το όφελος στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι κερδίζουν την ίδια απόδοση με τους θεσμικούς επενδυτές.

Για παράδειγμα, όσοι εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την ευκαιρία στις δύο τελευταίες εκδόσεις κέρδισαν στο 6μηνο 3,55% και στο 12μηνο 3,34%.

Ο μόνος περιορισμός εν προκειμένω έχει να κάνει με το ύψος της επένδυσης. Συγκεκριμένα, μπορείτε να αποκτήσετε μέσω αυτής της διαδικασίας τίτλους ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ.

- Στη δευτερογενή αγορά

Ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι δυνατή η απόκτηση εντόκων γραμματίων στη δευτερογενή αγορά.

Μέσω αυτής μπορείτε να αποκτήσετε οποιοδήποτε τίτλο εκδόθηκε στο παρελθόν και δεν έχει ακόμη λήξει, χωρίς κανένα περιορισμό στο ύψος της επένδυσης.

Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο οι αποδόσεις είναι κατά κανόνα χαμηλότερες από τις δημοπρασίες σε ποσοστό 10 - 40 μονάδες βάσης.

Η διαφορά οφείλεται τόσο στο κέρδος που αποκομίζει ο πωλητής των τίτλων, όσο και των εξόδων που καταβάλλετε για την εκτέλεση της συναλλαγής.

ADVERTISEMENT

Πόσους τόκους θα κερδίσετε

Ρωτήσαμε χρηματιστηριακά γραφεία για τους τόκους που μπορεί να κερδίσει κάποιος σήμερα μέσω των εντόκων γραμματίων.

Οι εκτιμήσεις για τους τίτλους που διαπραγματεύονται αυτήν τη στιγμή στη δευτερογενή αγορά είναι οι εξής:

Απόδοση ανά 10.000 ευρώ ονομαστικής αξίας

Να σημειωθεί ότι οι τόκοι σας αποδίδονται καθαροί, καθώς έχει ανασταλεί η φορολόγησή τους με συντελεστή 15%, ο οποίος εφαρμόζεται κανονικά στις τραπεζικές καταθέσεις.