A- A+
Η ΕΚΤ φέρνει γκρέμισμα στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων - Τι να κάνετε με τα χρήματά σας

Προς αποκλιμάκωση οδεύουν πολύ σύντομα τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα, μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ την Πέμπτη 6/6.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας προχώρησε σε προς κάτω αναπροσαρμογή των παρεμβατικών της δεικτών κατά 25 μονάδες βάσης και αναμένεται να συνεχίσει τις περικοπές τους επόμενους μήνες.

Οικονομολόγοι θεωρούν βέβαιη την μείωσή τους κατά επιπλέον 50 μονάδες βάσης έως το τέλος της χρονιάς, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι η πτώση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη.

ADVERTISEMENT

Η επίδραση στην Ελλάδα

Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει άμεσα στις αποδόσεις των προϊόντων προσυμφωνημένης διάρκειας που προσφέρουν οι τράπεζες στην ελληνική αγορά.

Ο λόγος είναι απλός. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα χάσουν τόκους από τις μειώσεις που θα εφαρμοστούν στα δάνεια, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των επιτοκίων της ΕΚΤ και των διατραπεζικών δεικτών euribor.

Οι μεγαλύτερες απώλειες θα καταγραφούν για τις τράπεζες στην επιχειρηματική πίστη, που αποτελεί την πλειοψηφία των χορηγήσεών τους και είναι άμεσα συνδεδεμένη με το euribor.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τα στεγαστικά δάνεια, όπου ήδη εφαρμόζεται πλαφόν στους ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς, το οποίο δεν αναμένεται να ξεπεραστεί μέσα στην εφετινή χρονιά, η χασούρα για τις τράπεζες θα είναι άμεση.

Για να αναπληρώσουν λοιπόν τα χαμηλότερα έσοδα από τόκους λοιπόν, θα πρέπει να μειώσουν αντίστοιχα τις αποδόσεις που προσφέρουν στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Διαφορετικά οι στόχοι τους για την κερδοφορία του 2024 και των επόμενων χρήσεων, τίθεται εν αμφιβόλω.

ADVERTISEMENT

Οι περικοπές

Μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχουν καταγραφεί μειώσεις στα επιτόκια.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα 24ωρα να υπάρξουν σημαντικές αναπροσαρμογές στο προϊόντικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Αυτές θα περιλαμβάνουν κατά πάσα πιθανότητα κατάργηση όλων των προνομιακών προγραμμάτων διάρκειας άνω 12 μηνών, αλλά και περικοπές στις αποδόσεις των ετήσιων λογαριασμών προθεσμίας.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι τράπεζες θα καταστήσουν πιο ελκυστικές, ως προς τις ετησιοποιημένες αποδόσεις, τις 6μηνες προθεσμιακές καταθέσεις.

Θα στρέψουν λοιπόν τους καταθέτες σε αυτές τις λύσεις, ώστε από το 2025 οι όποιες ανανεώσεις προθεσμιακών να γίνουν με τα χαμηλότερα επιτόκια που θα ισχύουν εκείνη την περίοδο.

Τι να κάνετε

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους αποταμιευτές; Ότι η εποχή που οι καταθέσεις μπορούσαν να παράγουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, βαδίζει προς το τέλος της.

Όσοι έχουν χρήματα στην άκρη που δεν θέλουν να τοποθετήσουν σε άλλο προϊόν που ενέρχει ρίσκο για αρχικό κεφάλαιο ή και τόκους, θα πρέπει να βιαστούν για να προλάβουν τις όποιες αλλαγές.

Αυτήν την στιγμή είναι διαθέσιμα αρκετά προϊόντα με απόδοση από 1,5% έως και 3% για διάρκεια 12 μηνών ή και μεγαλύτερη.

Μπορείτε να βρείτε την αποδοτικότερη κατάθεση προθεσμίας για τα χρήματά σας μέσω του εργαλείου σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.

ADVERTISEMENT

Τα καλύτερα επιτόκια τώρα

Από εκεί και πέρα, για να πάρετε μία γεύση για το πόσα χρήματα θα πρέπει να τοποθετήσετε σε λογαριασμό προθεσμίας για να κερδίσετε καθαρά σε τόκους 1.000 ευρώ τους επόμενους 12 μήνες, δείτε τα ακόλουθα:

- 50.000 ευρώ στην Παγκρήτια Τράπεζα

- 51.500 ευρώ στην Attica Bank

- 59.000 ευρώ στην ProCredit Bank

- 69.000 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα

- 74.000 ευρώ στην Τράπεζα Χανίων και στην Optima Bank

- 91.000 ευρώ σε Alpha Bank και Eurobank

- 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (κερδίζετε 1.275 ευρώ)

Οι καλύτερες προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 12 μηνών αυτήν την στιγμή είναι οι εξής:

- Για 50.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

Για 100.000 ευρώ