A- A+
Πώς μπορείτε να πάρετε μέρισμα από τις τράπεζες - Τα ποσά που θα μοιράσουν ανά μετοχή

Ο κύβος ερρίφθη για τη μερισματική πολιτική που θα εφαρμόσουν οι ελληνικές τράπεζες εφέτος, μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τον επόπτη τους τον SSM.

Συνολικά οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς) και η Optima Bank θα διανείμουν το ποσό των 846 εκατ. ευρώ σε μετρητά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Είναι η πρώτη φορά από το 2008 που οι τράπεζες επιβραβεύουν τους μετόχους τους, καθώς η κρίση στον κλάδο είχε καταστήσει απαγορευτική αυτή τη διαδικασία.

Όχι μόνο εμφάνιζαν ζημιές στις περισσότερες χρήσεις από την περασμένη δεκαετία έως και σήμερα, αλλά όποια κέρδη έβγαζαν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση των ισολογισμών τους και την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας.

ADVERTISEMENT

Τα νέα δεδομένα

Πλέον όμως ο κλάδος έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο με ταυτόχρονη ενίσχυση τόσο των κεφαλαίων του, όσο και της κερδοφορίας.

Με αυτά τα δεδομένα, ο SSM έκανε αποδεκτές τις προτάσεις των διοικήσεών τους για ανταμοιβή των μετόχων τους από τα κέρδη της περυσινής χρονιάς, τα οποία έφτασαν τα 3,6 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, θα διανεμηθούν σε μετρητά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού 846 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 24% περίπου των καθαρών κερδών του 2023.

Την επόμενη χρονιά, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον στο 30%. Εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για καθαρά κέρδη 3,6 δισ. ευρώ το 2024, το προς διανομή ποσό θα αγγίξει ή θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

ADVERTISEMENT

Πώς θα πάρετε το μέρισμα

Σημειώνεται ότι για να είστε δικαιούχος του μερίσματος, θα πρέπει να κατέχετε μετοχές της τράπεζας που σας ενδιαφέρει κατά την ημερομηνία αποκοπής.

Αυτή θα οριστικοποιηθεί από τις προτάσεις που θα υποβάλλουν τα διοικητικά συμβούλια των πιστωτικών ιδρυμάτων στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους.

Δεν χρειάζεται να αποκτήσετε μετοχές από σήμερα για να λάβετε μέρισμα. Η προϋπόθεση είναι την ημέρα τις αποκοπής να έχετε αγοράσει τίτλους.

Μέχρι στιγμής μόνο η Optima Bank έχει κάνει γνωστή αυτήν την ημερομηνία. Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τράπεζες.

ADVERTISEMENT

Το ποσό ανά μετοχή

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα σήμερα είναι το ποσό ανά μετοχή που θα κερδίσετε. Συγκεκριμένα:

- Οι μέτοχοι της Alpha Bank θα λάβουν 0,026 ευρώ ανά μετοχή

- Οι μέτοχοι της Eurobank θα λάβουν 0,0933 ευρώ ανά μετοχή

- Οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας θα λάβουν 0,36 ευρώ ανά μετοχή

- Οι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς θα λάβουν 0,06318 ευρώ ανά μετοχή

- Οι μέτοχοι της Optima Bank θα λάβουν 0,44 ευρώ ανά μετοχή - Η ημερομηνία αποκοπής έχει οριστεί η 25η Ιουνίου - Πληρωμή από 1η Ιουλίου

Για παράδειγμα, αν αγοράσετε 1.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας θα κερδίσετε μέρισμα 360 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα γίνει παρακράτηση 5%, που είναι ο φόρος επί των μερισμάτων.