A- A+
Κλειδώστε αποδόσεις άνω του 2% έως και το 2026 μέσω Α/Κ 24 μηνών - Οι 4 λύσεις

Την ευκαιρία να κλειδώσουν μία απόδοση τουλάχιστον 2% για τα επόμενα δύο χρόνια, έχουν οι αποταμιευτές, μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε ομόλογα.

Πρόκειται για το πιο δημοφιλές εναλλακτικό των προθεσμιακών καταθέσεων προϊόν αυτήν την περίοδο, το οποίο ποντάρει στις υψηλές αποδόσεις στην αγορά των ομολογιακών εκδόσεων.

Η συγκυρία θεωρείται η κατάλληλη για τοποθετήσεις αυτού του τύπου, καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλά και ταυτόχρονα βρισκόμαστε προ των πυλών της αποκλιμάκωσής τους.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μέσω των ομολόγων σήμερα κλειδώνετε υψηλές αποδόσεις στη λήξη και ταυτόχρονα έχετε πολύ υψηλές πιθανότητες να καταγράψετε και κεφαλαιακά κέρδη όταν αρχίσουν τα επιτόκια να πέφτουν.

ADVERTISEMENT

Νέα προϊόντα

Σε αυτό το περιβάλλον, η δημιουργία νέων αμοιβαίων κεφαλαίων που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν αυτό το περιβάλλον είναι συνεχής.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, που μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως 5 έτη, μετά το πέρας της οποίας το ενεργητικό τους ρευστοποιείται.

Προσομοιάζουν δηλαδή ως προς τον προκαθορισμένο χρονικό ορίζοντα της αποταμίευσης με τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι το χαρτοφυλάκιό τους σε όλο αυτό το διάστημα είναι σταθερό και αποτελείται κατά κύριο λόγο από ομόλογα διάρκειας ίσης με το χρόνο λήξης τους, μπορούν να διατυπωθούν ασφαλείς προβλέψεις για τη συνολική απόδοση που μπορούν να πετύχουν.

Τα αμοιβαία κεφάλαια που είναι διαθέσιμα αυτήν την στιγμή είναι διετούς διάρκειας και υπόσχονται απόδοση από 4% έως και 5% στη διετία.

Δηλαδή αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ο επενδυτής θα κερδίσει για τα επόμενα δύο χρόνια μία απόδοση κατ΄ έτος που μπορεί να κυμαίνεται από 2% έως 2,5%.

ADVERTISEMENT

Πρόταση από Πειραιώς

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι διαθέσιμα στους πελάτες των τραπεζών σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, μετά το πέρας των οποίων δεν είναι δυνατή η απόκτηση μεριδίων.

Ωστόσο, τα πιστωτικά ιδρύματα λανσάρουν συνεχώς τέτοια προγράμματα, για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση από τους επενδυτές.

Από αυτήν την εβδομάδα νέο αμοιβαίο κεφάλαιο προκαθορισμένης διάρκειας που επενδύει σε ομόλογα, δημιούργησε η Τράπεζα Πειραιώς.

Πρόκειται για το «Πειραιώς Α/Κ Εισοδήματος 2026 (II) Ευρωπαϊκό Ομολογιακό», το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τα καταστήματά της έως και τις 28 Ιουνίου 2024.

Είναι διετούς διάρκειας και εκτιμάται ότι η σωρευτική απόδοση στην λήξη θα κυμανθεί μεταξύ 4,00% και 4,40%. Άρα η εκτιμώμενη ενδεικτική ετήσια απόδοση κυμαίνεται από 2,00% έως 2,20%.

ADVERTISEMENT

Οι άλλες λύσεις

Στη διάθεση του κοινού βρίσκονται αυτήν την περίοδο και άλλα τρία ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια διετούς διάρκειας με απόδοση που φτάνει έως το 5%.

Πρόκειται για τα εξής:

- Alpha Bank

Προϊόν: ALPHA TARGET MATURITY VII 2026

Περίοδος διάθεσης: Έως τις 10 Μαΐου 2024

Ημερομηνία λήξης Α/Κ: 29 Απριλίου 2026

Πού επενδύει: Σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ομολόγων εκφρασμένων σε ευρώ, που εκδίδουν εταιρείες με έδρα, δραστηριοποίηση ή έκθεση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επενδυτικός σκοπός: Η δημιουργία εισοδήματος και κεφαλαιακής υπεραξίας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη διατήρηση του κεφαλαίου των μεριδιούχων που θα διακρατήσουν την επένδυσή τους έως τη λήξη των 2 ετών.

Εκτιμώμενη απόδοση: 4% - 4,3% έως τις 29η Απριλίου 2026. Μέση ετήσια απόδοση μεταξύ 2% και 2,15%.


ADVERTISEMENT


- Εθνική Τράπεζα

Προϊόν: ΔΗΛΟΣ EXTRA INCOME ΙV 24months - Ομολογιακό

Περίοδος διάθεσης: Έως τις 31 Μαίου 2024

Ημερομηνία λήξης Α/Κ: 29 Μαΐου 2026

Πού επενδύει: Κυρίως σε επιλεγμένους εταιρικούς και κυβερνητικούς ομολογιακούς τίτλους βραχυπρόθεσμης ή/και μεσοπρόθεσμης διάρκειας με μέση ληκτότητα μέχρι 2 έτη που δύνανται να διαπραγματεύονται στην Ελλάδα ή/και σε οργανωμένες αγορές του εξωτερικού.

Επενδυτικός σκοπός: Να «κλειδώσει» την μελλοντική αξία του χαρτοφυλακίου κατά την ημερομηνία λήξης ανεξάρτητα από τις κινήσεις των επιτοκίων

Εκτιμώμενη απόδοση: 4,20% έως 4,70%.Δηλαδή η μέση ετήσια απόδοση εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 2,1% και 2,35%


- Eurobank

Προϊόν: (LF) Target Maturity ΙΙ Bond Fund

Περίοδος διάθεσης: Έως τις 31 Μαΐου 204

Ημερομηνία λήξης Α/Κ: 16 Μαρτίου 2026

Πού επενδύει: υψηλή διασπορά σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα, σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Επενδυτικός σκοπός: Να διακρατήσει τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους (buy and hold), για να διασφαλίσει το κεφάλαιο μέσα από την αποπληρωμή των ομολόγων στη λήξη τους.

Εκτιμώμενη απόδοση:  4,60% έως 5,00%. Πρόκειται για μία μέση ετησιοποιημένη απόδοση από 2,3% έως 2,5%.