A- A+
Κατέρρευσαν οι πωλήσεις προθεσμιακών - «Ξενέρωσαν» οι καταθέτες με τα επιτόκια

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών διαμορφώθηκε τον Ιούλιο η αύξηση των υπολοίπων προθεσμιακών καταθέσεων, με τους αποταμιευτές να τους γυρίζουν την πλάτη.

Η αλήθεια είναι ότι μετά τις γενναίες αυξήσεις στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας τον περασμένο Φεβρουάριο, οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ουσιαστική προς τα πάνω αναπροσαρμογή τους.

Κι αυτό παρ΄ ότι το ίδιο διάστημα η ΕΚΤ έχει αυξήσει τους παρεμβατικούς της δείκτες, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα και τα επιτόκια euribor.

Οι μεταβολές

Ως αποτέλεσμα, από μήνα σε μήνα το ενδιαφέρον των αποταμιευτών για τις προθεσμιακές καταθέσεις έχει ατονίσει.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούλιο οι καθαρές εισροές σε λογαριασμούς προθεσμίας από νοικοκυριά διαμορφώθηκαν σε μόλις 678 εκατ. ευρώ.

Η πτώση τους τους τελευταίους μήνες είναι συνεχής, μετά το υψηλό του περασμένου Μαρτίου:

  • Μάρτιος: +3,1 δισ. ευρώ
  • Απρίλιος: +1,26 δισ. ευρώ
  • Μάιος: +1,37 δισ. ευρώ
  • Ιούνιος: +959 εκατ. ευρώ
  • Ιούλιος: +678 εκατ. ευρώ


Είναι προφανές ότι οι καταθέτες δεν δελεάζονται από τις αποδόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων και στρέφονται σε άλλες μορφές αποταμίευσης με καλύτερες αποδόσεις.

ADVERTISEMENT

Οι εναλλακτικές

Ένα μέρος των ρευστών διαθεσίμων τους κατευθύνεται σε αμοιβαία κεφάλαια. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο οι καθαρές εισροές σε προϊόντα της κατηγορίας διαμορφώθηκαν σε 300 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έχει αυξηθεί η ζήτηση για έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, των οποίων οι αποδόσεις είναι σημαντικά υψηλότερες των προθεσμιακών καταθέσεων και προσεγγίζουν ακόμη και το 4%.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι αποταμιευτές που τοποθετούνται σε επενδυτικά προϊόντα μηδενικού ρίσκου που προσφέρουν οι τράπεζες.

Στην προκειμένη περίπτωση, έχοντας εξασφαλισμένο το αρχικό κεφάλαιο, διεκδικούν αποδόσεις ακόμη και πάνω από το 3%, υπό προϋποθέσεις, ενώ σε ορισμένα προγράμματα είναι διασφαλισμένο και ένα ελάχιστο επιτόκιο.

Ως εκ τούτου, το μόνο που ρισκάρει με αυτά τα προϊόντα ο αποταμιευτής είναι τους τόκους που θα λάμβανε με μία προθεσμιακή κατάθεση.

ADVERTISEMENT

Τα λαϊκά ομόλογα

Πιθανώς, τις ισορροπίες το επόμενο διάστημα να αλλάξει μία ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει απευθείας στο καταθετικό κοινό έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα.

Τα επιτόκιά τους κινούνται πάνω από το 3% και θα μπορούσαν να οδηγήσουν καταθέσεις εκτός τραπεζικού συστήματος.

Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανόν οι τράπεζες να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας για να ανακόψουν τις εκροές.

Θα δημιουργηθεί με τον τρόπο αυτό ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στα προγράμματα μηδενικού ρίσκου, προς όφελος μικρών και μεγάλων αποταμιευτών.