A- A+
Πόσα έβγαλαν όσοι αγόρασαν Α/Κ που επενδύουν σε ΕΓΕΔ και προθεσμιακές το 2023

Υψηλές αποδόσεις, που σε ετήσια βάση ξεπερνούν τις αντίστοιχες των λογαριασμών προθεσμίας, προσφέρουν έως σήμερα τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων.

Πρόκειται για τα πλέον ασφαλή προϊόντα της κατηγορίας, τα οποία έχουν στόχο την προστασία του αρχικού κεφαλαίου της επένδυσης και την επίτευξη μίας απόδοσης υψηλότερης των προθεσμιακών καταθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους επενδύεται σε τραπεζικές καταθέσεις και σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, των οποίων οι αποδόσεις αυτήν τη στιγμή ξεπερνούν το 3,5%.

Οι αποδόσεις του 2023

Αυτός είναι ο λόγος που σημειώνουν υψηλά κέρδη εφέτος, τα οποία σε ετησιοποιημένη βάση είναι ευθέως ανταγωνιστικά των κλασικών προθεσμιακών καταθέσεων.

Με βάση την επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων, οι ετησιοποιημένες αποδόσεις τους έως σήμερα ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 2%.

Αναλυτικότερα, τα αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας που διατίθενται στην ελληνική αγορά είχαν πετύχει από την αρχή του έτους έως και τις 10 Αυγούστου, τις ακόλουθες αποδόσεις:

ADVERTISEMENT

Για ποιους είναι κατάλληλα

Τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς ή διαχείρισης διαθεσίμων απευθύνονται σε συντηρητικούς αποταμιευτές που δεν θέλουν να ρισκάρουν το αρχικό τους κεφάλαιο.

Στην τρέχουσα συγκυρία λοιπόν αποτελούν μία εναλλακτική των προθεσμιακών καταθέσεων επιλογή, καθώς μέσω των επενδύσεών τους σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου και σε τραπεζικά προϊόντα, μπορούν να πετύχουν ικανοποιητικές αποδόσεις.

Ειδικά για όσους διαθέτουν χαμηλό αρχικό κεφάλαιο μπορούν να μεγιστοποιήσουν το όφελός τους, μιας και οι προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρουν ελκυστικότερες αποδόσεις για μεσαία και μεγάλα πορτοφόλια.

Γιατί συμφέρουν

Από την αρχή του χρόνου η ζήτηση για τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα έχει αυξηθεί, με τις καθαρές εισροές να ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς είναι τα εξής δύο:

Πρώτον, η ενεργητική διαχείριση διασφαλίζει τη μεγιστοποίηση της απόδοσης, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Έτσι, ο αποταμιευτής δεν είναι υποχρεωμένος να ελέγχει κάθε φορά τι επιτόκια προσφέρει κάθε τράπεζα ή το δημόσιο μέσω των εντόκων γραμματίων του και να αλλάζει το χαρτοφυλάκιό του.

Αυτό το αναλαμβάνουν οι ειδικοί.


Δεύτερον, σε αντίθεση με τις προθεσμιακές καταθέσεις υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης των χρημάτων, δηλαδή πώλησης των μεριδίων του αμοιβαίου κεφαλαίου, σε καθημερινή βάση.

Αν ο αποταμιευτής χρειαστεί τα χρήματα, την επόμενη ημέρα θα βρίσκονται στο λογαριασμό του χωρίς κανένα πέναλτι και με την απόδοση που θα έχει επιτευχθεί έως εκείνη τη στιγμή.

Σημειώνεται ότι στην πλειονότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων της κατηγορίας δεν χρεώνεται προμήθειεα εισόδου και εξόδου.

Παρ΄ όλα αυτά εφαρμόζονται προμήθειες διαχείρισης και θεματοφυλακής επί του ποσού της επένδυσης, οι οποίες συνήθως δεν ξεπερνούν το 0,3% σε ετήσια βάση.