A- A+
Ποιες λύσεις ρύθμισης δανείων προσφέρουν σήμερα οι εταιρείες διαχείρισης

Κάλεσμα στους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμα τραπεζικά χρέη να προχωρήσουν σε ρύθμισή τους απευθύνουν οι εταιρείες διαχείρισης επισφαλειών από δάνεια και πιστώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ένωσης των servicers, στόχος τους είναι στο α΄ εξάμηνο του 2023 να ρυθμίσουν δάνεια ύψους 3,2 δισ. ευρώ, 800 εκατ. ευρώ περίπου ή 30% περισσότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι ανακτήσεις

Στο ίδιο δελτίο τύπου επισημαίνεται ότι το 2022 ο κλάδος των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων παρείχε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να ανακτήσουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Αυτό κατέστη δυνατό μέσα από ρυθμίσεις, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν σημαντική άφεση χρέους και ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Ως αποτέλεσμα, την περίοδο 2020 - 2022 οι εταιρείες έχουν επιτύχει άνω του 83% των ανακτήσεων μέσα από διμερείς και συναινετικές λύσεις και το υπόλοιπο 17% από πλειστηριασμούς (στοιχεία 2020-2022).

ADVERTISEMENT

Οι διαθέσιμες λύσεις

Πέραν των διμερών ρυθμίσεων γίνεται πλέον ευρεία χρήση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, για τον οποίο η εγκρισιμότητα των αιτήσεων βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 70%, με αυξητική τάση.

Σε υποθέσεις δε οφειλών κάτω κάτω των 200.000 ευρώ, που αφορούν πρωτίστως ιδιώτες, η εγκρισιμότητα είναι άνω του 75%

Ακόμα, όσον αφορά τους ευάλωτους δανειολήπτες, οι εταιρείες διαχείρισης υλοποιούν ειδικές πολιτικές που επεκτείνονται –πέραν όσων έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας– και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Μεταξύ αυτών είναι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, οι ηλικιωμένοι και οι άνεργοι.

Στις επιχειρήσεις, προσφέρουν μία δεύτερη ευκαιρία με αναδιαρθρώσεις που δεν εξαντλούν την κερδοφορία (EBITDA) για αποπληρωμή των δανείων, αλλά επιτρέπουν την αξιοποίησή της ως κεφάλαιο κίνησης.

Επίσης, παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ένταξη αυτών των επιχειρήσεων σε όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτήσεων και χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.)

ADVERTISEMENT

Ο συνολικός απολογισμός

Σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσιάζει η ένωση των διαχειριστών, έως και το τέλος του 2022, δάνεια άνω των 35 δισ. ευρώ και πάνω από 700.000 δανειολήπτες επανήλθαν σε οικονομική κανονικότητα.

Από αυτά:

- 8 δισ. ευρώ αναταξινομήθηκαν και επέστρεψαν στα υγιή χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Αφορούν 115.000 δανειολήπτες

- 27 δισ. ευρώ αφορούν το συνολικό υπό διαχείριση ρυθμισμένο χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων,  ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 590.000 δανειολήπτες.