A- A+
Σε ποιες ρυθμίσεις δανείων κουρεύονται περισσότερo τα χρέη - Τα στοιχεία του 2021

Με διαφορετικού ύψους κουρέματα ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια από τους διαχειριστές τους, ανάλογα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χρέους. Δηλαδή από το εάν έχουν πουληθεί από την τράπεζα σε τρίτο ή όχι.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του 2021, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) προχώρησαν σε περισσότερες από 84.000 ρυθμίσεις δανείων, υπολοίπου άνω των 3,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για χορηγήσεις που δεν βρίσκονται πλέον στις τράπεζες, αλλά έχουν καταλήξει σε funds, μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων.

Ποιοι κερδίζουν

Παρ΄ ότι πριν μερικά χρόνια οι δανειολήπτες έτρεμαν το ενδεχόμενο να έλθουν αντιμέτωποι με ένα fund, φοβούμενοι ότι θα τους τα ...πάρουν όλα, η αλήθεια είναι διαφορετική.

Στη λιανική τραπεζική η διαγραφή χρεών που γίνεται πριν τη ρύθμιση ενός δανείου, είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις χορηγήσεις που παραμένουν στα βιβλία των τραπεζών.

Κι αυτό διότι το fund μπορεί με μεγαλύτερο κούρεμα να επιτύχει υψηλό κέρδος, ενώ η τράπεζα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, καθώς από μία διαγραφή όχι μόνο δεν κερδίζει, αλλά μπορεί και να καταγράψει σημαντικές ζημιές.

ADVERTISEMENT

Το μέγεθος του κουρέματος

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το κούρεμα στα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε funds και ρυθμίζονται, μπορεί να φτάσει:

  • Το 40% στα στεγαστικά δάνεια
  • Το 90% στα καταναλωτικά δάνεια

Τα αντίστοιχα ποσοστά στις ρυθμίσεις δανείων που παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και δεν έχουν ρυθμιστεί είναι σαφώς χαμηλότερα.

Για παράδειγμα, στη στεγαστική πίστη το σύνηθες είναι ένα κούρεμα της τάξης του 20%.

Πρασίνινσαν δάνεια 2,8 δισ. ευρώ

Εξάλλου, το 2021 οι διαχειριστές ολοκλήρωσαν για λογαριασμό των τραπζών ένα μεγάλο πλήθος ρυθμίσεων.

Εφαρμόζοντας και σε αυτές τις περιπτώσεις κουρέματα στο αρχικό κεφάλαιο του δανείου, ώστε να καταστεί ξανά βιώσιμο, μείωσαν τις μηνιαίες δόσεις σε επίπεδα που μπορεί ο οφειλέτες να πληρώνει.

Έτσι, ένα μεγάλος μέρος από τα δάνεια που ρυθμίστηκαν στο παρελθόν, έχουν ήδη συμπληρώσει 12 συνεχείς μήνες κανονικών πληρωμών.

Με τον τρόπο αυτό, μέχρι πρότινος κόκκινες οφειλές, ύψους άνω των 2,8 δισ. ευρώ, αναταξινομήθηκαν το 2021 ως “εξυπηρετούμενες” και επανήλθαν στα υγιή χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων.