A- A+
ΙΟΒΕ: Το 99% των Ελλήνων δεν σκοπεύει να αγοράσει αυτοκίνητο ή σπίτι τους επόμενους 12 μήνες

Αρνητική είναι η επίδραση της κρίσης του κορωνοϊού στην πρόθεση των νοικοκυριών για μείζονες αγορές μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Η επιδείνωση της ψυχολογίας των νοικοκυριών λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη των εισοδημάτων αποτυπώνεται στους δείκτες που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το ΙΟΒΕ.

Συμφωνα με τα αποτελέσμα της έρευνας προκύπτουν τα εξής:

- Πρόθεση για αγορά αυτοκινήτου

Το 98,3% (από 97,3%) των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο εντός του προσεχούς 12μήνου.

- Πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας

Μόλις το 1,2% (από 1,9%) των νοικοκυριών εγχωρίως δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο. Δηλαδή το 98,8% δεν σκοπεύει να κάνει τέτοιες δαπάνες.

- Πρόθεση για ανακαίνιση κατοικίας

Οριακή βελτίωση καταγράφηκε στο δείκτη της πρόθεσης πραγματοποίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση/ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών.

Το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα που δηλώνει ότι είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει σημαντικές δαπάνες αυτού του είδους εντός ενός χρόνου είναι 11,8% (από 8,4%).

Ενδεχομένως αυτή η βελτίωση να συνδέεται με το πρόγραμμα Εξοικονομώ που θα ενεργοποιηθεί το φθινόπωρο και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με σημαντικά ποσοστά επιδότησης των σχετικών δαπανών.


Το 66% μόλις τα βγάζει πέρα

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» παρέμεινε αμετάβλητο, στο 66%.

Παράλληλα αυξήθηκε ελαφρά, στο 10% (από 8%) το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ, αποτελούν και πάλι το 18-19% του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» παραμένουν στο 6%.