A- A+
Με σταθερό επιτόκιο 1 στα 3 στεγαστικά το 2020 - Σε προ COVID-19 επίπεδα οι εκταμιεύσεις

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο διάρκειας 5 ετών και άνω το 2020.

Οι προσφορές από τις τράπεζες στα προγράμματα σταθερού επιτοκίου που ξεκίνησαν από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.

Τα επιτόκια ξεκινούν από μόλις 2,70%, όσο δηλαδή είναι και το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο, αποτελώντας μία συμφέρουσα επιλογή για τους δανειολήπτες, καθώς κλειδώνουν τη δόση τους για πολλά χρόνια.

Ακόμη και για το σύνολο της διάρκειας του δανείου, που μπορεί να φτάσει έως και τα 30 έτη.

Στροφή σε σταθερά επιτόκια

Έτσι, από τον περασμένο φθινόπωρο οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων με προνομιακό σταθερό επιτόκιο καταγράφουν συνεχή άνοδο.

Τον Ιούνιο σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη των προσφορών, με τις εκταμιεύσεις με βάση επίσημα στοιχεία της ΤτΕ να φτάνουν τα 22 εκατ. ευρώ επί συνόλου 66 νέων στεγαστικών δανείων.

Δηλαδή το 1/3 των νέων δανείων που έδωσαν οι τράπεζες ήταν με σταθερό επιτόκιο.

Επιπλέον, μετά από ένα δίμηνο καθίζησης των νέων δανείων λόγω της καραντίνας, η παραγωγή επέστρεψε σε προ κορωνοϊού επίπεδα.

Αύξηση εκταμιεύσεων

Συγκεκριμένα, από τα 26 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο αυξήθηκε στα 51 εκατ. ευρώ το Μάιο και στα 66 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2018..

Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων έφτασαν τα 280 εκατ. ευρώ έναντι 302 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αν λοιπόν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση του κορωνοϊού θεωρείται από τις τράπεζες βέβαιο ότι η εφετινή παραγωγή στο πρώτο μισό της χρονιάς θα ήταν αυξημένη.

Πιστεύουν όμως πως αν δεν υπάρξει νέο lockdown οι εκταμιεύσεις θα αυξηθούν συνολικά στο σύνολο του έτους.