A- A+
Αμετάβλητη η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρά την καραντίνα και την κρίση του κορωνοϊού

Αμετάβλητη παρέμεινε στο β΄ τρίμηνο του 2020 η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, παρά το lockdown στην οικονομία από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Μαίου.

Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2020, καθώς τα νοικοκυριά συνέχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις με τους ίδιους ρυθμούς.

Καμία αλλαγή δεν υπήρξε ούτε στα κριτήρια, ούτε στους όρους χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

  • Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια

Πτώση στα καταναλωτικά

Ωστόσο, η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε ως ένα βαθμό.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο παράγοντας που επηρέασε τη ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια κατά το β’ τρίμηνο του 2020 ήταν η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υποχώρησαν σημαντικά οι πωλήσεις αυτοκινήτων και άλλων διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Για τη συνέχεια, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι τα κριτήρια χορήγησης και η ζήτηση δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2020.