A- A+
Οι καλύτερες ετήσιες προθεσμιακές καταθέσεις για 5.000, 20.000, 50.000 και 100.000 ευρώ

Προ των πυλών σημαντικών μειώσεων στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων βρίσκονται οι τράπεζες, ενόψει της πρώτης κίνησης της ΕΚΤ στους παρεμβατικούς της δείκτες.

Το διοικητικό της συμβόλιο συνεδρίασε την Πέμπτη 11/4 και σύμφωνα με τις δηλώσεις της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, στο πιο πιθανό σενάριο τον Ιούνιο θα εκκινήσει ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Μάλιστα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι υπάρχει δυνατότητα για τέσσερις μειώσεις των επιτοκίων έως και το τέλος του έτους, καθώς ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος.

Τι θα κάνουν οι τράπεζες

Εφόσον επαληθευτεί αυτό το σενάριο, οι τράπεζες θα προχωρήσουν τους επόμενους μήνες σε περικοπές στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Οι μειώσεις δεν αποκλείεται να είναι μεγάλες, οδηγώντας σε κούρεμα των αποδόσεων που προσφέρουν μέσω λογαριασμών προθεσμίας έως και κατά 50%.

Από τις αρχές του 2024, χωρίς να έχει γίνει καμία κίνηση από την ΕΚΤ, αλλά λόγω των προσδοκιών για μείωση στο κόστος χρήματος, έχουν προχωρήσει ήδη στοχευμένα σε αναπροσαρμογές στο προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο.

Συγκεκριμένα, κατάργησαν προγράμματα διάρκειας άνω των 12 μηνών, ενώ κούρεψαν το όφελος για τους καταθέτες σε ετήσια προϊόντα.

Φανταστείτε λοιπόν τι έχει να γίνει όταν η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της.

ADVERTISEMENT

Ποιοι θα επηρεαστούν

Οι αλλαγές στα επιτόκια θα επηρεάσουν τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις.

Όσοι έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμό προθεσμίας, θα λάβουν το επιτόκιο και τους τόκους που έχουν ήδη συμφωνήσει, μέχρι τη λήξη του.

Άρα, εάν προχωρήσετε σήμερα στο άνοιγμα μίας προθεσμιακής κατάθεσης, θα κλειδώσετε το επιτόκιό σας για το σύνολο της διάρκειάς της.

Έτσι, ακόμη και όταν οι τράπεζες προχωρήσουν σε μειώσεις των αποδόσεων που προσφέρουν, εσείς δεν θα επηρεαστείτε.

Θα συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα επιτόκια που ισχύουν σήμερα, σε αντίθεση με όσους δεν πρόλαβαν να ανοίξουν προθεσμιακή κατάθεση.


Οι καλύτερες επιλογές

Για το λόγο αυτό, εάν διαθέτετε ρευστότητα που δεν θέλετε να αξιοποιήσετε για άλλους σκοπούς, καλό θα ήταν να σπεύσετε.

Στους ακόλουθους πίνακες σας παρουσιάζουμε τα πιο αποδοτικά προγράμματα διάρκειας 12 μηνών και τους τόκους που θα κερδίσετε για διάφορά ποσά.

Για άλλα ποσά ή διάρκειες, χρησιμοποιήστε το εργαλείο σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.

5.000 ευρώ


20.000 ευρώ


50.000 ευρώ


100.000 ευρώ