A- A+
Η ΕΚΤ ξαναπάτησε το κουμπί! Νέα αύξηση στα επιτόκια - Τι σημαίνει για δάνεια - καταθέσεις

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την 10η από το καλοκαίρι του 2022. Τι σημαίνει για ελληνικές καταθέσεις και δάνεια.

Αναλυτικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό της επιτόκιο, στο 4,50% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 4%.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφει το κόστος δανεισμού στη ζώνη του ευρώ από τη δημιουργία της.

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν την πλειονότητα των δανείων στην Ελλάδα, καθώς τα περισσότερα προγράμματα στις υφιστάμενες χορηγήσεις είναι κυμαινόμενου επιτοκίου.

Σε όσα δάνεια είναι απευθείας συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, το ετησιοποιημένο κόστος για τον υπολογισμό της δόσης του επόμενου μήνα θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης.

Αυτοί θα είναι οι πιο ριγμένοι δανειολήπτες, καθώς θα δουν όλη την αύξηση του ευρω-επιτοκίου να περνά στις μηνιαίες καταβολές.

Η παγίδα στις συμβάσεις

Το ίδιο ισχύει και για τα δάνεια που ναι μεν είναι συνδεδεμένα με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor, ωστόσο στις συμβάσεις τους προβλέπεται ότι όταν είναι χαμηλότεροι του επιτοκίου της ΕΚΤ, λαμβάνεται υπόψιν το τελευταίο για τον υπολογισμό της δόσης.

Για παράδειγμα σήμερα, το euribor 3 μηνών είναι ίσο με 3,85% και το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ αυξήθηκε στο 4,25%.

Αν λοιπόν στη σύμβαση υπάρχει η παραπάνω πρόβλεψη, τότε το επιτόκιο θα υπολογιστεί με βάση το 4,25% και όχι με το 3,85%.

Σημειώνεται πάντως ότι και τα επιτόκια euribor θα αναπροσαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες σε υψηλότερα επίπεδα. Πολύ δύσκολα όμως θα φτάσουν στα επίπεδα του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ.

Από την άλλη, είναι προφανές ότι στα προγράμματα με σταθερό επιτόκιο, οι μηνιαίες δόσεις θα παραμείνουν σταθερές σε όλη την περίοδο ισχύος τους.

ADVERTISEMENT

Πάγωμα στα στεγαστικά δάνεια

Προστατευμένοι είναι και όσοι αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς οι μηνιαίες δόσεις τους θα παραμείνουν σταθερές.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στήριξης που έχει ενεργοποιηθεί από τις 2/5 και θέτει πλαφόν στο ύψος των επιτοκίων από τη δόση του περασμένου Ιουνίου.

Σε αυτό εμπίπτουν όσα δάνεια:

- Εχουν εκταμιευθεί έως το τέλος του 2022

- Είναι συνδεδεμένα με ευρωπαϊκούς δείκτες (euribor, ΕΚΤ, saron)

- Δεν εμφάνιζαν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και τις 2/5

Το πλαφόν στη δόση ισχύει για 12 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια δεν θα εμφανίσουν σε αυτό το διάστημα καθυστέρηση.

Αν κατά τη 12μηνη διάρκεια του προγράμματος τα επιτόκια βάσης μειωθούν από τις Κεντρικές Τράπεζες σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονται στο πρόγραμμα, τότε θα ισχύσει το χαμηλότερο επιτόκιο επ’ ωφελεία των πελατών.

Αναλυτικότερα, το μέγιστο ύψος των δεικτών αναφοράς φτάνει κατά τη διάρκεια της δράσης στα ακόλουθα επίπεδα:

ADVERTISEMENT

Τι θα γίνει με καταθέσεις

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το τι θα γίνει με τα επιτόκια των καταθέσεων και ειδικά των προθεσμιακών.

Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν κάποιες διορθωτικές κινήσεις από τις τράπεζες που ανέβασαν την οροφή στις αποδόσεις στα επίπεδα του 2,5%.

Ωστόσο, η μεγάλη εικόνα από τον περασμένο Φεβρουάριο δεν έχει αλλάξει. Οι διοικήσεις των τραπεζών στις ενημερώσεις στους αναλυτές πριν λίγο καιρό ανέφεραν ότι θα υπάρξουν κάποιες αναπροσαρμογές.

Σημείωσαν ωστόσο ότι αυτές θα είναι μικρής κλίμακας.

Εξάλλου, οι τράπεζες μπορεί να πιέζονται από την κυβέρνηση να αυξήσουν τις αποδόσεις, ωστόσο σε αυτή τη συγκυρία καλούνται να βάλουν πλάτη για τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel.

Επιπλέον, έδωσαν δωρεά ύψους 50 εκατ. ευρώ και όπως προαναφέρθηκε έχουν παγώσει τις δόσεις των στεγαστικών δανείων.

Ως εκ τούτου, το πιο πιθανό σενάριο είναι οι όποιες αυξήσεις αποφασιστούν στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας να είναι μικρές.