A- A+
Γονική παροχή ή ψιλή κυριότητα - Τα συν και τα πλην κάθε επιλογής - Πώς να διαλέξετε

Μετά την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές έως και του ποσού των 800.000 ευρώ, καταγράφεται υψηλό ενδιαφέρον για μεταβιβάσεις ακινήτων στις επόμενες γενιές.

Το νέο αφορολόγητο καθιστά τη συντρηπτική πλειονότητα των σχετικών μεταβιβάσεων δωρεάν. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Συμφέρει γονική παροχή ή παραχώρηση ψιλής κυριότητας.

Οι βασικές διαφορές

Από τη μία πλευρά στη γονική παροχή το τέκνο αποκτά την πλήρη κυριότητα του ακινήτου και ο γονέας δεν έχει πλέον οποιοδήποτε δικαίωμα επ΄ αυτού.

Στον αντίποδα όμως, αν ο γονέας κρατήσει την επικαρπία και δώσει την ψιλή κυριότητα στο παιδί του τα πράγματα αλλάζουν.

Σε αυτήν την περίπτωση, το τέκνο θα αποκτήσει την πλήρη κυριότητα του ακινήτου, μετά το θάνατο των γονέων αυτόματα, χωρίς άλλες διαδικασίες και χωρίς να καταβληθεί επιπλέον φόρος.

Μέχρι τότε όμως ο επικαρπωτής έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται το ακίνητο, όπως ο ίδιος θέλει.

ADVERTISEMENT

Τι συμφέρει

Κατ΄ αρχάς θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι και στις δύο περιπτώσεις ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα κάθε επιλογή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, βάση των οποίων θα πρέπει κάποιος να αποφασίσει τι θα κάνει.

Συγκεκριμένα:

- Γονική παροχή

Το ακίνητο περνά άμεσα στο τέκνο και μπορεί άμεσα να το εκμεταλλευτεί με όποιο τρόπο θέλει.

Σε αυτήν την περίτπωση αναλαμβάνει την υποχρέωση πληρωμής όλων των φόρων, με βάση το σύνολο της αντικειμενικής του αξίας.

- Ψιλή κυριότητα

Οο γονέας συνεχίζει να εκμεταλλεύεται κατά το δοκούν το ακίνητο και δεν κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο ή να χάσει εισόδημά από αυτό.

Επιπλέον, υπάρχει το πλεονέκτημα ότι η περιουσία σπάει σε δύο ή περισσότερη μέρη, στους επικαρπωτές και τους έχοντες την ψιλή κυριότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον υπολογισμό των φόρων.

Να σημειωθεί όμως ότι ενώ το τέκνο δεν έχει κανένα δικαίωμα με την ψιλή κυριότητα, συμμετέχει στους φόρους που επιβάλλονται σε αυτό κατά ένα ποσοστό.

Ως αντάλλαγμα, εξασφαλίζει ότι το ακίνητο θα περάσει μετά το θάνατο των γονέων στο όνομά του.

ADVERTISEMENT

Η φορολογία

Αν υπάρχει απόλυτη συνεννόηση μεταξύ γονέα και τέκντου ως προς τη χρήση του ακινητου, το φορολογικό όφελος μπορεί να είναι σημαντικό. Κι αυτό διότι η αξία του ακινήτου επιμερίζεται σε δύο μέρη.

Αν όμως δεν υπάρχει η συνεννόηση, τότε το μειονέκτημα για το τέκνο είναι ότι θα συμμετέχει στην πληρωμή των φόρων χωρίς να μπορεί να εκμεταλλεύεται το ακίνητο, μέχρι το θάνατο του επικαρπωτή

Αναλυτικότερα, η ανολογία επιμερισμού της ιδιοκτήσιας για τον υπολογισμό των φόρων, εξαρτάται από την ηλικία του επικαρπωτή. Συγκεκριμένα:

Αν λοιπόν ο επικαρπωτής είναι 50 ετών, το φορολογικός βάρος μοιράζεται ισόποσα στους δύο. Όσο αναβαίνει η ηλικία του επικαρπωτή, τόσο αυξάνεται το ποσοστό του έχοντος την ψιλή κυριότητα.