A- A+
Ευκαιρία για απόδοση κοντά στο 4% με τα νέα 6μηνα έντοκα γραμμάτια

Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων πραγματοποιεί την ερχόμενη Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμη και σε μικροαποταμιευτές για μία υψηλή απόδοση.

Οι νέοι τίτλοι θα είναι διάρκειας 26 εβδομάδων, περίπου 6 μηνών, και θα είναι διαθέσιμοι στο ευρύ κοινό από την Πέμπτη 24 Αυγούστου μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.

Πού θα κάτσει η απόδοση

Στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχων εντόκων γραμματίων στις 26 Ιουλίου η απόδοση κατά τη δημοπρασία είχε διαμορφωθεί στο 3,8%.

Με βάση το κλείσιμο της 10ης Αυγούστου είχε αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στα επίπεδα του 3,86%.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι στα νέα έντοκα γραμμάτια η απόδοση θα διαμορφωθεί στη ζώνη του 3,9% - 4%.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ καλό επιτόκιο, υπερδιπλάσιο των ετησιοποιημένων αποδόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων.

ADVERTISEMENT

Πώς λειτουργούν

Ο αποταμιευτής, ακόμη και με ποσά που ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ, μπορεί να αποκτήσει τους νέους τίτλους, αλλά και όσους είχαν εκδοθεί τους προηγούμενους μήνες, μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.

Για παράδειγμα, εάν η απόδοση ανέρχεται σε 3,72%, η τιμή πώλησης ανέρχεται σε 99,068.

Έτσι, αν κάποιος αποκτήσει 1.000 τίτλους θα πρέπει να πληρώσει 99.068 ευρώ. Στη λήξη του εντόκου γραμματίου θα πάρει πίσω 100.000 ευρώ.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα έντοκα γραμμάτια δεν φορολογούνται, σε αντίθεση με τις τραπεζικές καταθέσεις, όπου ο συντελεστής ανέρχεται σε 15%.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα έντοκα γραμμάτια συμφέρουν στην τρέχουσα συγκυρία για τους εξής λόγους:

- Πρώτον, έχουν πολύ πιο υψηλά επιτόκια από τις προθεσμιακές καταθέσεις

- Δεύτερον, οι τόκοι δεν φορολογούνται, σε αντίθεση με τις προθεσμιακές καταθέσεις για τις οποίες ισχύει συντελεστής 15%

- Τρίτον, οι αποδόσεις είναι οι ίδιες ανεξαρτήτως ποσού επένδυσης, το οποίο μπορεί να ξεκινά από πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη και κάτω από τις 5.000 ευρώ

Στον αντίποδα, μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι τόκοι καταβάλλονται ουσιαστικά στη λήξη, ενώ με τις περισσότερες προθεσμιακές καταθέσεις ο αποταμιευτής εξασφαλίζει ένα τακτικό εισόδημα.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης ρευστοποίησής τους, ωστόσο αυτό γίνεται στις τρέχουσες τιμές. Άρα υπάρχει το ενδεχόμενο καταγραφής υποαξιών αν η τιμή τους υποχωρεί σε σχέση με την αρχική, κατά την ημέρα της πώλησης.

Στον αντίποδα, στις προθεσμιακές καταθέσεις με τακτική καταβολή των τόκων, την ημέρα της πληρωμής τους από την τράπεζα, δίνεται η δυνατότητα ανέξοδης ανάληψης των χρημάτων στα περισσότερα προγράμματα.