A- A+
Eurobank: Νέο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο υπόσχεται μέρισμα 3% - Πώς λειτουργεί

Ένα νέο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο που υπόσχεται κάθε χρόνο μέρισμα στους επενδυτές προσφέρει η Eurobank μέσω του δικτύου των καταστημάτων της.

Ο λόγος γίνεται για το αμοιβαίο κεφάλαιο «GF Target Maturity VΙΙ Ομολογιακό», το οποίο απευθύνεται σε επενδυτές που επιδιώκουν τακτικό εισόδημα.

Είναι 5ετούς διάρκειας και θα ρευστοποιηθεί πλήρως το αργότερο έως και τις 31 Μαρτίου του 2029.

Θα διατίθεται από τα καταστήματα της Eurobank έως και το τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Μετά το πέρας της περιόδου των εγγραφών δεν θα είναι δυνατή η επένδυση σε αυτό.

Γιατί συμφέρει

Η επένδυση σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια συμφέρει σήμερα λόγω των υψηλών αποδόσεων που προσφέρουν οι τίτλοι της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζετε πρόσβαση σε ένα χαρτοφυλάκιο τίτλων που διανέμουν κάθε χρόνο τοκομερίδια, στη βάση υψηλών επιτοκίων.

Παράλληλα, εάν επαληθευτεί το σενάριο έναρξης του κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ εντός του 2024, πέραν των τοκομεριδίων θα κερδίσετε και από την άνοδο των τιμών των ομολόγων.

Έτσι, το νέο αμοιβαίο κεφάλαιο της Eurobank μπορεί να εγγράψει υψηλές υπεραξίες, τόσο από τα τοκομερίδια, όσο και από την ενίσχυση των τιμών των τίτλων στα οποία επενδύει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, συνίσταται για διακράτηση έως τη λήξη του. Δηλαδή τα χρήματά σας θα πρέπει να παραμείνουν στο αμοιβαίο κεφάλαιο για τουλάχιστον 5 έτη.

Σημειώνεται δε, ότι έχετε τη δυνατότητα να ρευστοποιήσετε όποτε θέλετε τα μερίδιά σας, στις τρέχουσες τιμές τους.

ADVERTISEMENT

Πώς λειτουργεί

Το «GF Target Maturity VΙΙ Ομολογιακό» είναι 5ετούς διάρκειας, με δυνατότητα ετήσιας διανομής μερίσματος (σειρά μεριδίων Eurobank DIS), αφού συνεκτιμηθούν οι εκάστοτε συνθήκες της αγοράς και η τρέχουσα απόδοση του ενεργητικού του.

Για τον πρώτο χρόνο επιδιώκει τη διανομή μερίσματος τουλάχιστον 3,00%. Η απόδοση αυτή είναι καθαρή, καθώς δεν προβλέπεται φορολογία υπέρ της υπεραξίας των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η όποια φορολόγηση γίνεται επί του ύψους του ενεργητικού και παρακρατείται σε εξαμηνιαία βάση.

Το νέο αμοιβαίο κεφάλαιο προσφέρει υψηλή διασπορά σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα, σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Μπορεί να επενδύει πάνω από 35% των κεφαλαίων του σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Για να περιορίζει τις επιπτώσεις από τη μεταβλητότητα των αγορών, μπορεί να επενδύει σε καταθέσεις και παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα.

ADVERTISEMENT

5ετής επενδυτική στρατηγική

Ακολουθεί επενδυτική στρατηγική με προκαθορισμένο χρονικό ορίζοντα 5 ετών, και θα ρευστοποιηθεί πλήρως έως 31.03.2029.

Επενδύει σε ομόλογα που έχουν υπολειπόμενη χρονική διάρκεια από 3 έως 6 χρόνια κατά την έναρξή του.

Σκοπός είναι να διακρατήσει τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους (buy and hold), έτσι ώστε να διασφαλίσει το κεφάλαιο μέσα από την αποπληρωμή των ομολόγων στη λήξη τους.

Σημειώνεται ότι δεν παρέχεται εγγύηση στο κεφάλαιο του επενδυτή. Αν υπάρξουν πολλαπλές πτωχεύσεις των εκδοτών των τίτλων, στους οποίους επενδύει, υπάρχει κίνδυνος ζημιών.

Ωστόσο, οι πολλές διαφορετικές τοποθετήσεις εξομαλύνουν τις διακυμάνσεις στις τιμές του αμοιβαίου κεφαλαίου, με σκοπό την εξομάλυνση της συνολικής πορείας του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Εξάλλου, το συγκεκριμένο αμοιβαίο κεφάλαιο δεν επιτρέπεται να επενδύει σε μετοχές.