A- A+
Αποταμίευση για 2, 6 και 12 μήνες με επιτόκια άνω του 3,5% μέσω εντόκων γραμματίων

Υψηλά παραμένουν τα επιτόκια που μπορούν να κλειδώσουν οι αποταμιευτές μέσω των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που διατίθενται στη δευτερογενή αγορά.

Πρόκειται για τίτλους που δεν ενέχουν κανένα ρίσκο για το αρχικό σας κεφάλαιo και προσφέρουν σίγουρο επιτόκιο, με τους τόκους να καταβάλλονται στη λήξη.

Αυτήν την στιγμή είναι διαθέσιμα έντοκα γραμμάτια διαφόρων λήξεων, δίνοντάς σας τη δυνατότητα εξασφάλισης ενός σίγουρου εισοδήματος για διάστημα από 2 μήνες έως και ένα χρόνο.

Οι διαθέσιμες επιλογές

Από την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου όλοι οι επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν το τελευταίο έντοκο γραμμάτιο που δημοπράτησε ο ΟΔΔΗΧ πριν μερικά 24ωρα.

Η απόδοσή του κατά τη δημοπρασία ανήλθε σε 3,7%, ενώ πλέον θα διαμορφώνεται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση στη δευτερογενή αγορά.

Με βάση το κλείσιμο της 8ης Δεκεμβρίου, οι ετησιοποιημένες αποδόσεις των εντόκων γραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, ανέρχονται στα ακόλουθα επίπεδα:

- ΕΓΕΔ λήξης 2/2/2024, αρχικής διάρκειας 13 εβδομάδων: 4,0469%

- ΕΓΕΔ λήξης 31/5/2024, αρχικής διάρκειας 26 εβδομάδων: 3,891%

- ΕΓΕΔ λήξης 7/6/2024, αρχικής διάρκειας 52 εβδομάδων: 3,665%

- ΕΓΕΔ λήξης 6/12/2024, αρχικής διάρκειας 52 εβδομάδων: 3,799%

ADVERTISEMENT

Η απόδοσή σας

Μέσω των παραπάνω τίτλων μπορείτε να κλειδώσετε ένα σίγουρο επιτόκιο για διάστημα περίπου 2, 6 και 12 μηνών.

Το τελικό σας όφελος θα είναι χαμηλότερο κατά 10 - 20 μονάδες βάσης σε σχέση με τα προαναφερθέντα επίπεδα, λόγω των εξόδων για την εκτέλεση της συναλλαγής και του κέρδους του πωλητή των τίτλων.

Δηλαδή, η απόδοσή σας σε ετησιοποιημένη βάση μέσω των επιλογών σε έντοκα γραμμάτια θα διαμορφωθεί στη ζώνη του 3,5% - 3,8%, ανάλογα με τον τίτλο που θα επιλέξετε.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι τόκοι που κερδίζετε δεν φορολογούνται με συντελεστή 15%, όπως ισχύει στις τραπεζικές καταθέσεις, αλλά σας αποδίδονται καθαροί.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, αν αποκτήσετε το ΕΓΕΔ λήξης 6/12/2024 στο 96,33% της ονομαστικής του αξίας και επενδύσετε 96.330 ευρώ, θα λάβετε σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα 100.000 ευρώ.

Οι τόκοι στην προκειμένη περίπτωση ανέρχονται σε 3.670 ευρώ.

Εάν θέλετε να ρευστοποιήσετε την επένδυσή σας νωρίτερα, υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ωστόσο θα πρέπει να αναζητήσετε αγοραστή στη δευτερογενή αγορά.

Η πώληση θα γίνει στις τρέχουσες τιμές, που σημαίνει πως δεν μπορείτε να ξέρετε εάν θα έχετε κέρδος ή ζημιά.

Σε γενικές γραμμές πάντως, όσο πλησιάζει ο χρόνος για τη λήξη του εντόκου γραμματίου, τόσο αυξάνεται η τιμή του. Άρα οι πιθανότητες να χάσετε μειώνονται.