A- A+
Έρχονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος - Γιατί θα πρέπει να περιμένετε έως την Πρωτοχρονιά

Ξεκινά την Πρωτοχρονιά η νέα τιμολογιακή πολιτική στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας με την καθιέρωση τριών γενικών τύπων προγραμμάτων για τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, με παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταργείται από την 1/1/2024 το τρέχον σύστημα οριζόντιων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τη νέα χρονιά, οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν τρεις τύπους τιμολογίων, από τα οποία θα καλούνται οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να επιλέγουν το πρόγραμμά τους.

Οι τρεις νέοι τύποι

Ειδικότερα, τα νέα τιμολόγια που δημιουργούνται είναι τα εξής:

1. Πράσινο τιμολόγιο

Οι καταναλωτές θα γνωρίζουν την τιμή της κιλοβατώρας στο ξεκίνημα του μήνα. Αυτή μέχρι τη λήξη της περιόδου δεν θα μπορεί να αλλάζει. Η τιμή είναι κλειδωμένη.

Επίσης, η νομοθεσία ορίζει ρητά ότι το πάγιο αυτών των προγραμμάτων δεν μπορεί να ξεπερνά σε μηνιαία βάση τα 5 ευρώ.

Από τον επόμενο μήνα ο καταναλωτής θα μπορεί να αλλάζει πάροχο, χωρίς καμία ποινή αποχώρησης, ανάλογα με τις τιμές που θα ισχύουν τότε.

Ως εκ τούτου πρόκειται για μία ασφαλή επιλογή, καθώς δεν κρύβει εκπλήξεις για ένα μήνα, μετά το πέρας του οποίου ο καταναλωτής θα μπορεί να αλλάζει πρόγραμμα ή ακόμη και πάροχο.

ADVERTISEMENT

2. Μπλε τιμολόγιο

Θα προσφέρει σταθερή τιμή ανά κιλοβατώρα για όλη την περίοδο της σύμβασης που θα επιλεγεί.

Ανάλογα με το πρόγραμμα ο καταναλωτής γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα πληρώνει για 3, 6, 12 μήνες ή όποια άλλη περίοδο συμφωνήσει με τον πάροχό του.

Εκτιμάται ότι οι τιμές σε αυτά τα προγράμματα θα είναι υψηλότερες από τα υπόλοιπα, καθώς οι πάροχοι ενέχουν το ρίσκο αύξησης του κόστους παραγωγής ενέργειας.

Εξάλλου, μιας και η χρέωση είναι σταθερή, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ενέργειας, προβλέπεται τέλος πρόωρης αποχώρησης.

ADVERTISEMENT

3. Κίτρινο τιμολόγιο

Πρόκειται επί της ουσίας για προγράμματα με τα οποία οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων σε τι τιμή θα πληρώσουν την κιλοβατώρα.

Προσομοιάζουν με τα παλαιά προγράμματα που είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής. Αν κατά την περίοδο ενός μήνα το κόστος παραγωγής ενέργειας αυξηθεί σημαντικά, θα υπάρχει επιβάρυνση για τον καταναλωτή.

Ο τελευταίος γνωρίζει εκ των προτέρων, στην αρχή του μήνα, μία τιμή χρέωσης, αλλά το τελικό κόστος που θα πληρώσει προκύπτει με βάση έναν μαθηματικό τύπο, εκ των υστέρων.

Είναι τα προγράμματα με το μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το που θα κλείσει η τιμή της κιλοβατώρας.

Ωστόσο, ανά πάσα στιγμή ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει πρόγραμμα ή και πάροχο, χωρίς καμία ποινή.

ADVERTISEMENT

Τι συμβουλεύει το υπουργείο

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συστήνει στους καταναλωτές να αναμένουν μέχρι και την 1/1/2024 προτού κάνουν την επιλογή τους.

Κι αυτό διότι την Πρωτοχρονιά οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τα νέα τους τιμολόγια και θα μπορεί να γίνει σύγκρισή τους, προκειμένου να επιλεγεί το φθηνότερο.

Ήδη αρκετές εταιρείες έχουν αποστείλει e-mails στους πελάτες τους, με τα οποία τους ενημερώνουν για το νέο σύστημα τιμολόγησης που θα ισχύει από την ερχόμενη χρονιά.

Τους γνωστοποιείται ότι εάν δεν κάνουν κάποιο αίτημα έως το τέλος του χρόνου, θα μεταφερθούν αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο που θα ισχύει από 1/1, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν την τιμή ανά κιλοβατώρα.

Ακόμη όμως κι αν οι πελάτες τους δεν υποβάλουν αίτημα, μπορούν να παραμείνουν στο υφιστάμενο πρόγραμμά τους, κάνοντας την επιλογή αυτή έως και το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου. Δηλαδή αναδρομικά για τον Ιανουάριο.

ADVERTISEMENT

Μην κάνετε τίποτα

Με δεδομένο λοιπόν ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα δεδομένο ως προς τις τιμές που θα ισχύουν από την Πρωτοχρονιά, μην βιάζεστε να κάνετε κάτι μέχρι τότε.

Περιμένετε τις ανακοινώσεις των εταιρειών σε σχέση με τις τιμές που θα ισχύουν από τον επόμενο μήνα και μετά αποφασίστε.

Στο Moneyonline θα έχετε τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών όλων των παρόχων, προκειμένου να κάνετε τη συμφερότερη επιλογή.

Για να συγκίνετε τις τιμές που ισχύουν το Δεκέμβριο, μεταβείτε στο εργαλείο σύγκρισης για το ρεύμα.