A- A+
Έρχονται αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων - Συμφωνία με κυβέρνηση

Σε αυξήσεις των επιτοκίων που προσφέρουν στις προθεσμιακές καταθέσεις θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες, προς όφελος των αποταμιευτών.

Πρόκειται για αναπροσαρμογές πέραν αυτών που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, όπως ενημερωθήκατε από το Moneyonline.

Η είδηση ότι θα ακολουθήσουν νέες βελτιώσεις στους όρους διάθεσης των λογαριασμών προθεσμίας έγινε γνωστή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Η συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών

Μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ),ανέφερε ότι «ο ρόλος ενός υγιούς και ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος περιλαμβάνει την προσφορά ευρέος φάσματος επιλογών στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των καταθετικών λογαριασμών με ανταγωνιστικά επιτόκια».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, μετά από συνάντηση με την ΕΕΤ, οι μεγάλες τράπεζες συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω πιο ελκυστικά προϊόντα, όπως οι προθεσμιακές καταθέσεις.

Όπως είπε, «αυτό έχει ήδη αρχίσει σε κάποιο βαθμό, αλλά αναμένουμε ότι θα επεκταθεί περαιτέρω».

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες ένας νέος κύκλος αυξήσεων στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

ADVERTISEMENT

Οι αλλαγές ως τώρα

Σημειώνεται ότι από τα τέλη του καλοκαιριού έως σήμερα δεν ήταν λίγες οι τράπεζες που αύξησαν τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων.

Από τους συστημικούς ομίλους οι μεγαλύτερες αυξήσεις εφαρμόστηκαν στα προϊόντα που είχαν μείνει πίσω στην κούρσα της ανόδου.

Δηλαδή αφορούσαν σε προγράμματα με ποσά έως 100.000 ευρώ και για διάρκεια έως και 6 μήνες.

Επίσης, άνοδος σημειώθηκε και σε προϊόντα που προσφέρουν οι μικρότερες τράπεζες.

Δείτε αναλυτικά όλες τις αλλαγές των τελευταίων εβδομάδων

ADVERTISEMENT

Αναμονή με ...τόκους

Όσοι λοιπόν έχετε χρήματα στο Ταμιευτήριο και θα σας ενδιέφερε να τα δεσμεύσετε σε μία προθεσμιακή κατάθεση το επόμενο διάστημα, μπορείτε κατά τη διάρκεια της αναμονής μέχρι τις νέες αυξήσεις στα επιτόκια, να κερδίσετε τόκους.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των προϊόντων που δίνουν τη δυνατότητα κάθε μήνα ή τρίμηνο, να προβείτε σε πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας χωρίς ποινή, και αφού έχετε εισπράξει του δεδουλευμένους τόκους.

Λόγω όμως του ότι τα περισσότερα προγράμματα της κατηγορίας προσφέρουν αυξανόμενα επιτόκια ανά περίοδο εκτοκισμού, ο εντοπισμός του πλέον προνομιακού προϊόντος για τα χρήματά σας, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Μην ανησυχείτε όμως για αυτό. Μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση στη διάρκεια που θα επιλέξετε.

Κι αυτό διότι στα αποτελέσματα αναζήτησης εμφανίζονται τόσο τα προϊόντα με τη διάρκεια που επιλέγετε, όσο και εκείνα με μεγαλύτερη διάρκεια που επιτρέπουν την πρόωρη ανάληψη χωρίς ποινή.

Για παράδειγμα, τα ετησιοποιημένα επιτόκια για 100.000 ευρώ και διάρκεια ενός μήνα στις αποδοτικότερες αυτήν τη στιγμή προθεσμιακές καταθέσεις, είναι τα εξής:

Για άλλα ποσά και διάρκειες μεταβείτε εδώ