A- A+
Το κράτος μοιράζει τόκους στους αποταμιευτές με αποδόσεις άνω του 4%

Στην πλέον αποδοτική εναλλακτική των προθεσμιακών καταθέσεων επιλογή, έχουν αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες οι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου.

Μέσω ομολόγων και εντόκων γραμματίων, οι καταθέτες μπορούν να εξασφαλίσουν για μικρό ή μεγάλο διάστημα πολύ υψηλά επιτόκια, που μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και το 4%.

Πρόκειται για επίπεδα έως και υπερδιπλάσια των αποδόσεων που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων.


Διαβάστε: Με υψηλότερα επιτόκια οι προθεσμιακές καταθέσεις τον Οκτώβριο - Ποιες τράπεζες τα αύξησαν


Οι επιλογές σας

Αναλυτικότερα, για ορίζοντα αποταμίευσης έως και 1 έτος, ιδανικά θεωρούνται τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.

Σε αυτά είναι σημαντικό το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις τραπεζικές καταθέσεις, δεν υπάρχει φορολογική επιβάρυνση των τόκων, με συντελεστή 15%. Οι τόκοι αποδίδονται καθαροί στον επενδυτή.

Εξάλλου, πλέον η απόκτηση εντόκων γραμματίων μπορεί να γίνει τόσο κατά τη δημοπρασία, όσο και στη δευτερογενή αγορά.

Συγκεκριμένα:

- Ποσά έως 15.000 ευρώ

Το κράτος στις τελευταίες εκδόσεις 6μηνων και 12μηνων εντόκων γραμματίων έδωσε τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να αποκτήσουν τίτλους ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ.

Μοναδική προϋπόθεση είναι ο καταθέτης να εγγραφεί για την απόκτηση των τίτλων σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, την εβδομάδα έκδοσή τους (Τρίτη με Πέμπτη).

Το πλεονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι η αγορά των τίτλων γίνεται στην τελευταία τιμή της δημοπρασίας, που είναι η ίδια με αυτήν που ισχύει για θεσμικούς επενδυτές.

Με τον τρόπο αυτό η απόδοση είναι σαφώς πιο υψηλή σε σχέση με το αν η απόκτηση των τίτλων γίνει στη δευτερογενή αγορά.

- Όλα τα ποσά

Χωρίς κανένα περιορισμό στο ύψος της επένδυσης, οι αποταμιευτές μπορούν να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια από τρίτους, μέσω τραπεζών ή χρηματιστηριακών εταιρειών.

Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, η απόδοση κουρεύεται κατά 10 - 30 μονάδες βάσης, λόγω των εξόδων εκτέλεσης της συναλλαγής και του κέρδους που αποκομίζει ο πωλητής.

Παρ΄ όλα αυτά όμως το τελικό ετησιοποιημένο όφελος είναι υψηλό. Για να πάρετε μία γεύση των αποδόσεων, δείτε τις τιμές κλεισίματος της 2 Οκτωβρίου για τα έντοκα γραμμάτια που βρίσκονται σε κυκλοφορία:

- ΕΓΕΔ λήξης 3/11/2023, αρχικής διάρκειας 13 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 99,649 και απόδοση 4,233%

- ΕΓΕΔ λήξης 29/3/2024, αρχικής διάρκειας 26 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 98,081 και απόδοση 3,98%

- ΕΓΕΔ λήξης 8/3/2024, αρχικής διάρκειας 52 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 98,58 και απόδοση 3,324%

- ΕΓΕΔ λήξης 7/6/2024, αρχικής διάρκειας 52 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 97,522 και απόδοση 3,703%

- ΕΓΕΔ λήξης 6/9/2024, αρχικής διάρκειας 52 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 96,53 και απόδοση 3,828%

ADVERTISEMENT

Οι αποδόσεις των ομολόγων

Από την άλλη, για όσους θέλουν να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υπάρχει η δυνατότητα επένδυσης σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Η διάρκειά τους κυμαίνεται από 2 έως 30 χρόνια και εφόσον δεν προκύψει κάποιο πιστωτικό γεγονός, όπως το PSI του 2012, το επιτόκιο μπορεί να ανέλθει σε υψηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερη, η μέση ετήσια απόδοση έως τη λήξη τους, διαμορφώνεται σήμερα ως εξής:

Κλείσιμο 2/10/2023