A- A+
Έρχονται νέα 3μηνα έντοκα γραμμάτια - Tο 4% έφτασε η απόδοση των 6μηνων τίτλων

Υψηλές πτήσεις καταγράφουν οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων του δημοσίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταθέτες να κλειδώσουν επιτόκια κοντά στο 4%.

Την εβδομάδα που πέρασε δημοπρατήθηκαν 6μηνοι τίτλοι που διατέθηκαν μέσω εγγραφών και στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό, για ποσά έως 15.000 ευρώ.

Η απόδοση όσων έκαναν εγγραφή μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών έως και την Πέμπτη 28/7 διαμορφώθηκε στο 3,90%.

Οι δυνατότητες σήμερα

Πλέον, οι συγκεκριμένοι τίτλοι μπορούν να αποκτηθούν στη δευτερογενή αγορά, χωρίς μάλιστα κανένα πλαφόν στο ύψος της επένδυσης.

Με βάση το κλείσιμο της 29ης Σεπτεμβρίου, η απόδοσή τους διαμορφώθηκε στο 4%, για την ακρίβεια στο 3,999%.

Αυτό σημαίνει ότι εάν αφαιρεθούν τα έξοδα της συναλλαγής και το κέρδος του πωλητή, το καθαρό ετησιοποιημένο επιτόκιο για τον αποταμιευτή θα είναι τουλάχιστον 3,70%.

Πρόκειται για πολύ υψηλή απόδοση, έως και υπερδιπλάσια σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις και μάλιστα καθαρή, μιας και στα έντοκα γραμμάτια δεν επιβάλλεται ο φορολογικός συντελεστής του 15%.

Επίσης, διαθέσιμα είναι και τα ακόλουθα έντοκα γραμμάτια:

- Αρχικής διάρκειας 13 εβδομάδων, λήξης 3/11/2023, με απόδοση 4,196%

- Αρχικής διάρκειας 52 εβδομάδων, λήξης 6/9/2024, με απόδοση 3,835%

Τα νέα έντοκα γραμμάτια

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, την ερχόμενη Τετάρτη το ελληνικό δημόσιο θα δημοπρατήσει νέα έντοκα γραμμάτια 3μηνης διάρκειας (13 εβδομάδων).

Στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση, τον Αύγουστο, το επιτόκιο κατά τη δημοπρασία είχε διαμορφωθεί στο 3,72%.

Ωστόσο, η υποχώρηση της τιμής του συγκεκριμένου τίτλου έκτοτε, έχει ανεβάσει την απόδοση στο 4,196%.

Οπότε στην αγορά αναμένουν ότι το επιτόκιο στην επικείμενη έκδοση θα κινηθεί γύρω από τη ζώνη του 4% και σε κάθε περίπτωση υψηλότερα από το 3,72%.

ADVERTISEMENT

Τα πλεονεκτήματα

Τα έντοκα γραμμάτια συμφέρουν στην τρέχουσα συγκυρία για τους εξής λόγους:

- Πρώτον, έχουν πολύ πιο υψηλά επιτόκια από τις προθεσμιακές καταθέσεις

- Δεύτερον, οι τόκοι δεν φορολογούνται, σε αντίθεση με τις προθεσμιακές καταθέσεις για τις οποίες ισχύει συντελεστής 15%

- Τρίτον, οι αποδόσεις είναι οι ίδιες ανεξαρτήτως ποσού επένδυσης, το οποίο μπορεί να ξεκινά από πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη και κάτω από τις 5.000 ευρώ

Στον αντίποδα, μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι τόκοι καταβάλλονται ουσιαστικά στη λήξη, ενώ με τις περισσότερες προθεσμιακές καταθέσεις ο αποταμιευτής εξασφαλίζει ένα τακτικό εισόδημα.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης ρευστοποίησής τους, ωστόσο αυτό γίνεται στις τρέχουσες τιμές. Άρα υπάρχει το ενδεχόμενο καταγραφής υποαξιών.

Στον αντίποδα, στις προθεσμιακές καταθέσεις με τακτική καταβολή των τόκων, την ημέρα της πληρωμής τους από την τράπεζα, δίνεται η δυνατότητα ανέξοδης ανάληψης των χρημάτων στα περισσότερα προγράμματα.