A- A+
Κατά 11 δισ. ευρώ έχουν αυξηθεί οι προθεσμιακές καταθέσεις από την αρχή του χρόνου

Εννέα διαδοχικούς μήνες αύξησης έχουν πλέον συμπληρώσει τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων από νοικοκυριά στις ελληνικές τράπεζες.

Μπορεί οι ρυθμοί ανόδου τους από τον περασμένο Απρίλιο να έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ωστόσο οι καταθέτες συνεχίζουν να αυξάνουν τις θέσεις τους σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια το τελευταίο εξάμηνο είναι μικρές στις περισσότερες τράπεζες, στοιχείο ενδεικτικό της δίψας των αποταμιευτών για ένα έξτρα εισόδημα από τις καταθέσεις τους.


Διαβάστε: Όλες οι προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκια 2% και πάνω - Ποσά και διάρκειες


Τα νέα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων από ιδιώτες, εξαιρουμένων των ΜΚΟ, αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 670 εκατ. ευρώ.

Διαμορφώθηκαν με τον τρόπο αυτό στα 34,57 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφουν από τον Φεβρουάριο του 2021.

Παρ΄ όλα αυτά, όσο περνά ο καιρός το ενδιαφέρον των αποταμιευτών για τα προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας περιορίζεται.

Αυτό αποτυπώνεται στις μηνιαίες μεταβολές των υπολοίπων τους, που από το +3,1 δισ. ευρώ του περασμένου Μαρτίου, υποχώρησαν σταδιακά σε επίπεδα χαμηλότερα των 700 εκατ. ευρώ.

ADVERTISEMENT

Οι μεταβολές το 2023

Από την αρχή του χρόνου πάντως ενισχύονται σε ποσοστό σχεδόν 50%, καθώς οι καθαρές εισροές με στοιχεία τέλους Αυγούστου προσέγγισαν τα 11 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για χρήματα που έφυγαν σε μεγάλο βαθμό από λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, τα υπόλοιπα των οποίων το ίδιο διάστημα υποχώρησαν κατά 8,9 δισ. ευρώ.

Η άνοδος στα μεγέθη των προθεσμιακών καταθέσεων πάντως θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν την ίδια στιγμή οι αποταμιευτές δεν αναζητούσαν άλλες καλύτερες λύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο προς αμοιβαία κεφάλαια κατευθύνθηκαν στην περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2023 περίπου 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, ορισμένοι καταθέτες έσπευσαν να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, τα οποία προσφέρουν πλέον υψηλές αποδόσεις άνω του 3,50%.

Aυτές μάλιστα δίνονται καθαρές, καθώς δεν ισχύει η φορολογία επί των τόκων, ύψους 15%, που εφαρμόζεται σε όλες τις τραπεζικές καταθέσεις.

Τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων από την αρχή του 2023 (σε δισ. ευρώ)

κλικ στο διάγραμμα για μεγέθυνση