A- A+
Διαθέσιμα στο κοινό τα νέα 3μηνα έντοκα γραμμάτια - Επιτόκιο στο 3,9% - Πώς τα αποκτάτε

Το 4% πλησίασε η απόδοση των νέων τρίμηνων εντόκων γραμματίων που δημοπράτησε το ελληνικό δημόσιο την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου. Διαθέσιμα από 5/10 στο κοινό.

Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις, 6μηνης και 12μηνης διάρκειας, δεν δόθηκε η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να εγγραφούν στη δημοπρασία για τίτλους ονομαστικής αξίας ως 15.000 ευρώ.

Ωστόσο, από την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου ο καθένας, χωρίς όριο στο ποσό της αποταμίευσης, μπορεί να τοποθετηθεί στους νέους τίτλους, κλειδώνοντας μία υψηλή απόδοση.

Η απόδοση

Στη δημοπρασία το ετησιοποιημένο επιτόκιο των εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, που θα λήξουν στις 5 Ιανουαρίου 2024, διαμορφώθηκε στο 3,90% έναντι 3,72% στην έκδοση του Αυγούστου.

Όσοι θέλουν να τοποθετηθούν σε αυτά θα πρέπει να απευθυνθούν σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία και να ζητήσουν την αγορά τους.

Στην προκειμένη περίπτωση το ελάχιστο ποσό αποταμίευσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ενώ δεν υπάρχει πλαφόν στο ύψος της επένδυσης.

Το ζητούμενο είναι να βρεθεί πωλητής των τίτλων, ώστε να μπορέσετε να επενδύσετε. Κάτι που θεωρείται εύκολο.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στις τρέχουσες τιμές της αγοράς, θα πληρώσετε ένα premium, γεγονός που θα περιορίσει την τελική σας απόδοση κατά 10 - 30 μονάδες βάσης.

ADVERTISEMENT

Οι υπόλοιποι τίτλοι

Σημειώνεται ότι πέραν των νέων 3μηνων εντόκων γραμματίων, κυκλοφορούν και άλλοι τίτλοι που εκδόθηκαν τους προηγούμενους μήνες και δεν έχουν ακόμη λήξει.

Οι αποδόσεις τους με βάση το κλείσιμο της 4ης Οκτωβρίου, ήταν οι εξής:

- ΕΓΕΔ λήξης 3/11/2023, αρχικής διάρκειας 13 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 99,697 και απόδοση 3,908%

- ΕΓΕΔ λήξης 29/3/2024, αρχικής διάρκειας 26 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 98,122 και απόδοση 3,938%

- ΕΓΕΔ λήξης 8/3/2024, αρχικής διάρκειας 52 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 98,644 και απόδοση 3,215%

- ΕΓΕΔ λήξης 7/6/2024, αρχικής διάρκειας 52 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 97,544 και απόδοση 3,7%

- ΕΓΕΔ λήξης 6/9/2024, αρχικής διάρκειας 52 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 96,557 και απόδοση 3,821%

Και για αυτούς τους τίτλους θα πρέπει να απευθυνθείτε σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

ADVERTISEMENT

Τα πλεονεκτήματα

Τα έντοκα γραμμάτια συμφέρουν στην τρέχουσα συγκυρία για τους εξής λόγους:

- Πρώτον, έχουν πολύ πιο υψηλά επιτόκια από τις προθεσμιακές καταθέσεις

- Δεύτερον, οι τόκοι δεν φορολογούνται, σε αντίθεση με τις προθεσμιακές καταθέσεις για τις οποίες ισχύει συντελεστής 15%

- Τρίτον, οι αποδόσεις είναι οι ίδιες ανεξαρτήτως ποσού επένδυσης, το οποίο μπορεί να ξεκινά από πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη και κάτω από τις 5.000 ευρώ

Στον αντίποδα, μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι τόκοι καταβάλλονται ουσιαστικά στη λήξη, ενώ με τις περισσότερες προθεσμιακές καταθέσεις ο αποταμιευτής εξασφαλίζει ένα τακτικό εισόδημα.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης ρευστοποίησής τους, ωστόσο αυτό γίνεται στις τρέχουσες τιμές. Άρα υπάρχει το ενδεχόμενο καταγραφής υποαξιών.

Στον αντίποδα, στις προθεσμιακές καταθέσεις με τακτική καταβολή των τόκων, την ημέρα της πληρωμής τους από την τράπεζα, δίνεται η δυνατότητα ανέξοδης ανάληψης των χρημάτων στα περισσότερα προγράμματα.