A- A+
Έρχεται το τέλος των μετρητών - Κίνδυνος επιβίωσης για τις μικρές επιχειρήσεις

Διπλασιάστηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκτιμούν ότι οι συναλλαγές στη χώρα μας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που διεξάγει η Intrum με ερωτηματολόγιο προς τις διοικήσεις επιλεγμένων επιχειρήσεων, σχεδόν 8 στις 10 (75%) πιστεύουν ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια οι συναλλαγές στη χώρα μας θα γίνονται χωρίς μετρητά.

Μάλιστα, το 5% εκτιμά ότι αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δηλαδή έως το 2024 και το 13% μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ήτοι ως το 2027.

Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45%) εκτιμούν ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν μετά την πανδημία, εάν δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη χρήση φυσικών πληρωμών.

Η μείωση των αναλήψεων από ΑΤΜ

Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο η χρήση καρτών από τους καταναλωτές έχει αυξηθεί ραγδαία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2020 οι αναλήψεις μετρητών ήταν μειωμένες κατά 39% σε σχέση με το 2019 και κατά 54% σε σχέση με το 2018.

Την ίδια περίοδο ο αριθμός των συναλλαγών σε POS ξεπέρασε τον αριθμό των αναλήψεων από ΑΤΜ και αυξήθηκε οριακά σε σχεση με το 2019 και σημαντικά σε σχέση με το 2018 (+45%).

Αυτό δείχνει ότι ολόενα και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών έκαναν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αυξημένη χρήση των καρτών τους στις καθημερινές και όχι μόνο συναλλαγές..

ADVERTISEMENT

Η χρήση καρτών

Από την άλλη, τα στοιχεία για τις συναλλαγές με κάρτες δείχνουν τα εξής:

- Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες το 2020 σημείωσε αύξηση ετήσια αύξηση κατά 18%

- Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ήταν αυξημένος κατά 20%.

- Ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες αυξήθηκε κατά 1,68%

- Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 15% σε 62 συναλλαγές ετησίως