A- A+
Πρόβλεψη σοκ! Σε 10 χρόνια θα εξαφανιστούν μετρητά και κάρτες - Θα πληρώνουμε τα πάντα με e-wallets

Οι αλλαγές που επιφυλάσσει η πρόοδος της τεχνολογίας στη βιομηχανία των τραπεζών θα είναι τεράστιες τα επόμενα χρόνια, αλλάζοντας πλήρως τη σχέση όλων με τα χρήματα.

Ο Bill Gates έχει γράψει στο Road Ahead το 1996 ότι η τάση μας είναι να υπερεκτιμούμε την αλλαγή που θα έρθει τα επόμενα δύο έτη και υποεκτιμούμε την αλλαγή που θα έρθει τα επόμενα δέκα.

Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπζας Χριστίνα Θεοφιλίδη, τόνισε ότι με το ρυθμό που τρέχουν οι εξελίξεις στην εποχή μας, η όποια εκτίμηση για την επόμενη δεκαετία είναι μάλλον παρακινδυνευμένη.

Ωστόσο, προσπάθησε να δώσει την εικόνα μιας σύγχρονης τράπεζας σε 10 χρόνια από σήμερα.

Όλα ψηφιακά

Σύμφωνα με την ίδια, τα επόμενα χρόνια θα συμβούν τα εξής:

Πρώτον, καθένας από εμάς θα έχει μία και μοναδική ψηφιακή ταυτότητα, έγκυρη και επαληθεύσιμη άμεσα. Μέσω αυτής θα μπορεί να εκτελεί κάθε τραπεζική εργασία online εφόσον το επιθυμεί.

Δεύτερον, τα μετρητά θα ανήκουν στο παρελθόν, ενδεχομένως και η χρήση των καρτών να έχει περιοριστεί.

Τρίτον, οι συναλλαγές θα γίνονται από το κινητό. Έξυπνοι ψηφιακοί βοηθοί θα είναι δίπλα μας, σε κάθε βήμα, για να μας εκπαιδεύσουν, καθοδηγήσουν, βοηθήσουν.

ADVERTISEMENT

Ο ρόλος του τραπεζικού καταστήματος

Αν πάλι κάποιος επιθυμεί μια πιο ανθρώπινη επαφή, πέρα από τον ψηφιακό βοηθό του, θα μπορεί να κλείσει ραντεβού με έναν σύμβουλο, ειδικό σε θέματα προσωπικών οικονομικών, ο οποίος θα μπορέσει να αποδελτιώσει τις ανάγκες του και να τον καθοδηγήσει με τη βοήθεια πάντα της τεχνολογίας. Μέσω βιντεοκλήσης.

Και αυτό μας οδηγεί στο εύλογο ερώτημα: το κατάστημα; Θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης; Δε θα μπορούμε να επισκεφθούμε πλέον ένα κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας;

Σύμφωνα με την κ. Θεοφιλίδη, καταστήματα θα υπάρχουν, θα είναι όμως τελείως διαφορετικά.

«Θα ήθελα, μπαίνοντας σε ένα κατάστημα της Εθνικής το 2030 να βλέπει κανείς κάτι τελείως διαφορετικό» σημείωσε η ίδια.

Χωρίς πόρτες ασφαλείας, ένα κατάστημα ανοικτό και προσιτό. Χωρίς ταμεία και κόσμο, αφού οι συναλλαγές θα είναι ηλεκτρονικές.

Με χώρο για να εκπαιδευτεί στις νέες τεχνολογίες.

Με χώρο για να ανακαλύψει κανείς προϊόντα και υπηρεσίες, με χώρο για να τα συζητήσει με κάποιον ειδικό από κοντά, ίσως όχι μπροστά σε ένα γραφείο, αλλά σε μία γωνία του καθιστικού.

Τελικά ένα κατάστημα που να θέλει ο πελάτης να επισκεφτεί, που να αισθάνεται άνετα και ευχάριστα.